Home

Achtergrond 201 x bekeken

Rendabele kredietcrisis

Boeren kunnen nu hun positie te gelde maken bij de bank. onderhandel over rente!

Zeker 1.000 boeren verkeren in onzekerheid over hun huisbankier. Eerst moesten ze van de mededingingsautoriteit weg bij Fortis/ABN Amro, samen met 43.000 andere klanten van die bank. Vorige week moesten ze juist weer blijven. De Nederlandsche Bank vond het tijdens de kredietcrisis te riskant om ABN Amro op te knippen.

De Deutsche Bank rekende echter wel op de komst van de 1.000 boeren. Die ging er vanuit dat hij eind van dit jaar de rechtmatige eigenaar zou zijn van 13 kantoren van ABN Amro. Maar of die vlieger ook na de verrassende overname van Fortis, inclusief ABN Amro, door de Staat nog steeds opgaat? Wat vandaag in de bancaire wereld zeker is, kan morgen weer anders zijn.

Een nieuwe bank hoeft voor de boeren niet negatief te zijn, meldde ABN Amro vorige week in Boerderij. Zij kunnen zelfs wel eens de lachende derde zijn, omdat ze profiteren van de concurrentieslag. Dat laatste is zonneklaar. Het wordt in deze Boerderij bevestigd door de Rabobank. Topman Dirk Duijzer laat weten dat die 1.000 boeren zelf moeten kiezen. Het is een hoffelijke manier om te zeggen dat de Rabobank nieuwe klanten denkt te kunnen werven. Desnoods tegen een lagere rente dan de concurrentie, voegt Duijzer er voor alle boeren aan toe.

Als er iets is wat deze kredietcrisis duidelijk maakt, is het de stabiele positie van agrarische ondernemers. Zij zijn voor banken prettige en tamelijk risicoloze klanten. Ook al moeten banken lagere marges voor lief nemen, en ook al kent de landbouw de tegendruk van politiek en negatieve publiciteit, er wordt alles aan gedaan om de boer binnen boord te houden of te krijgen.

Niet alleen voor de 1.000 vaarwel-boeren van ABN Amro, maar voor alle boeren is het zaak die sterke positie te benutten. Door onzekerheid in de financiële wereld zal de rente stijgen. Onderhandelen hoort op de agenda van elk gesprek met de relatiebeheerder. Zeker nu. De bank ligt onder, niet u.

Foto

Marcel Henst

Of registreer je om te kunnen reageren.