Home

Achtergrond 171 x bekeken 2 reacties

Rabo beoordeelt krediet scherper vanwege crisis

Rabobank kijkt scherper naar de kredietverstrekking aan tuinders. Dat zegt afdelingsdirecteur akker- en tuinbouw Dick Oosthoek van Rabobank.

Oosthoek erkent dat de kredietcrisis de bank noopt scherper te kijken naar kredietverstrekking. Volgens hem is het voor een tuinder niet moeilijker om een lening te krijgen. "We kijken wel gedetailleerder naar het marktverhaal. We willen weten hoe hij zich in de markt wil positioneren, aan wie hij afzet enzovoort. We willen meer informatie."

Oosthoek geeft toe dat de bank in het verleden makkelijker omsprong met kredietverstrekking. "Het feit dat onze accountmanagers zoveel kennis van de markt in huis hebben, maakte het dat we in het verleden het marktverhaal van de tuinder 'oversloegen'." Volgens hem wordt er nu reëler naar de situatie gekeken.

Van alle tuinders in Nederland bankiert 84 procent bij Rabobank. Dertig procent van hen moet bijgefinancierd worden, weet Oosthoek. "Daarom vind ik dat we kritisch mogen zijn als tuinders bijvoorbeeld willen uitbreiden." Oosthoek verwacht dat 10 tot 15 procent van de tuinders binnen een jaar zijn bedrijf beëindigt. Dat is een verdubbeling ten opzichte van het normale aantal beëindigingen.
Vijf procent van de 5.000 tot 6.000 tuinbouwbedrijven verkeert in acute betalingsproblemen. Het aantal faillissementen neemt licht toe, weet Oosthoek.

Toch spreekt hij niet van een crisis in de sector. "Een groot deel van de bedrijfsbeëindiging verdwijnt door natuurlijk verloop." Hij erkent wel dat die ontwikkeling wordt versterkt door de energiecrisis, maar ziet afzetproblemen als belangrijkste katalysator. "De oorzaak van het feit dat tuinders nauwelijks marge op hun product houden, komt doordat er te veel aanbieders zijn. Ze beconcurreren elkaar. Tuinders zouden het aanbod moeten beperken en moeten differentiëren. Daarbij moet leidend zijn wat de markt wil," aldus Oosthoek.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  geen slaaf van rabo

  Door falend rabo beleid is er nu een overschot aan producten rabo is bij veel bedrijven de baas 10 tot 20 % ev. met haar leas construckties wie maakt de markt kapot ????? dom dom dom

 • no-profile-image

  leen

  Wie is er hier dom, de tuinder welke alleen maar meer en meer wil, niet eens meer gerelateerd aan de teelt maar alleen maar energie denken te kunnen leveren? Nu gaan janken omdat zij het niet kwijt kunnen?
  Bezint eer gij begint en niet wijzen naar een ander!!

Of registreer je om te kunnen reageren.