Home

Achtergrond 148 x bekeken

RTL Nieuws naar rechter om openheid Irak

RTL Nieuws gaat bij de rechter politieke openheid proberen af te dwingen over de oorlog in Irak.

Daarvoor begint de nieuwsredactie een procedure tegen het ministerie van Algemene Zaken. Dat maakte de hoofdredactie vandaag bekend.

RTL Nieuws vraagt de rechter om de notulen van de ministerraad vrij te geven, waarin de politieke steun van Nederland aan de oorlog tegen Irak werd besproken. "Al vijf jaar weigert de regering volledige openheid van zaken te geven over deze oorlog en de reden waarom Nederland die oorlog steunde'', aldus hoofdredacteur Harm Taselaar.

Taselaar stelt dat net als in verscheidene andere landen ook de Nederlandse politiek verantwoording moet afleggen over de reden van de oorlog. "Ons werd gezegd dat er massavernietigingswapens waren, maar die zijn nooit gevonden.'' De hoofdredacteur vindt dat de politiek die openheid krampachtig tegenhoudt. "Wij vragen de rechter daarom nu te toetsen wat ons wettelijk recht op informatie voorstelt als het er echt op aankomt.''

RTL Nieuws is al langer bezig om meer feiten rondom de beslissing voor de steun aan de oorlog in Irak boven water te krijgen. Eerder begon het een procedure op grond van de Wet openbaarheid bestuur (Wob). Daarin werd gevraagd om openbaarmaking van de verslagen van de vergaderingen van het kabinet en de bijbehorende stukken, in het halfjaar voorafgaand aan de militaire invasie.

"Wij vinden het onverteerbaar dat in een democratische samenleving de onderste steen niet boven komt, zeker rond deze omstreden oorlog. Of je nou voor of tegen die oorlog was - waarom mogen alle Nederlanders niet precies weten hoe het zat? Zijn we misleid of niet? Als de politiek íets zou kunnen doen om de kloof met burgers te dichten, is het verantwoording afleggen in deze zaak.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.