Home

Achtergrond 153 x bekeken

QS wil op termijn af van castratie

De QS-organisatie (Qualität und Sicherheit) in Duitsland heeft zich deze week vastgelegd op de doelstelling om op termijn het castreren van varkens geheel te beëindigen.

Tot het zover is dat castratie kan worden afgeschaft, schrijft de QS-organisatie het gebruik van pijnstillende middelen bij de castratie verplicht voor. In januari 2009 wil de organsiatie zich beraden over de concrete invulling van deze verplichting.

Verder heeft QS zich uitgesproken tegen marktscheiding van gecastreerde en ongecastreerde dieren of een kanalisatie naar geslacht. Er mag geen marktverstoring of stigmatisering van bepaalde producten gaan ontstaan.

Voorzitter Wyno Zwanenburg van de NVV ziet in deze verklaring aanknopingspunten om samen met de Duitsers te komen tot een groot collectief onderzoek naar de oorzaken van berengeur en de mogelijkheden de geur aan de slachtlijn te detecteren. Zwanenburg ziet niet veel in het verplichte gebruik van pijnstillers waar QS voor pleit. "QS controleert slechts een keer per drie jaar op de bedrijven. Dus ik weet niet wat daar van terecht komt." Zwanenburg zou graag zien dat QS de Nederlandse IKB systemen als volledig gelijkwaardig erkent.

Of registreer je om te kunnen reageren.