Home

Achtergrond 160 x bekeken

PvdA stijgt, TON daalt in peilingen

PvdA-leider Wouter Bos wint aan vertrouwen. In de wekelijkse peiling van Maurice de Hond is zijn partij die nu 33 zetels in de Tweede Kamer heeft gestegen van zestien naar negentien zetels.

De daling van de populariteit van Trots op Nederland (TON) van Rita Verdonk zet zich deze week voort. TON zakt van tien naar zeven Kamerzetels, blijkt zondag uit de peiling. D66 blijft stijgen. De driekoppige fractie staat in deze peiling op zestien.

De achterban van de PVV die in mei zei te zullen kiezen voor TON is vrijwel geheel weer terug, zo meldt De Hond. De partij van Geert Wilders heeft nu negen Kamerleden, maar zou er zeventien krijgen als er nu verkiezingen komen. Daarmee zou de PVV even groot worden als de grootste oppositiepartij, de SP, die nu 25 Kamerzetels heeft.

Ook de meeste weggelopen VVD-stemmers zijn weer terug bij hun liberale partij. In mei koos nog 44 procent van hen voor TON, nu is dat nog 10 procent. Twee derde van deze groep kiest nu weer voor de VVD, een derde is overgestapt naar de PVV. De VVD die nu met 22 mensen in de Kamer zit, staat net als vorige week op 21.

Het CDA (nu 41 zetels) verliest een zetel komt uit op 32. GroenLinks (nu zeven zetels) blijft stabiel staan op elf. De ChristenUnie is nog stabieler en blijft op het huidige aantal van zes. Ook de SGP en de Partij voor de Dieren houden twee zetels, net zoveel als ze nu hebben.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.