Home

Achtergrond

PvdA: laat lidstaten zelf opdraaien voor plattelandsbeleid

De directe inkomenssteun aan boeren moet worden afgeschaft.

In de toekomst moet alleen nog worden betaald voor concrete diensten op het vlak van landschaps- en natuurbeheer.

In het verkiezingsprogramma van de PvdA voor de Europese verkiezingen, in 2009, staat dat daarbij het ‘subsidiariteitsprincipe’ moet worden toegepast. Dat betekent dat lidstaten het zelf moeten regelen, tenzij het niet anders kan. Het programma is opgesteld door een commissie, geleid door oud-minister Jan Pronk.

Met deze stellingname sluit de PvdA nauw aan bij het onlangs gepresenteerde programma van de VVD. Ook de liberalen koersen aan op renationalisatie van het landbouwbeleid. Met de VVD vindt de PvdA dat de EU-landbouwuitgaven drastisch omlaag kunnen.

Landbouwminister Gerda Verburg heeft zich meermalen uitgesproken voor behoud van het gemeenschappelijk landbouwbeleid. Ze sluit echter niet uit dat lidstaten in de toekomst meer meebetalen aan het landbouwbeleid (cofinanciering). Dat staat op gespannen voet met de gelijke concurrentievoorwaarden.

De sociaal-democraten pleiten verder voor een ‘Zuid-Europees’ dieet, met minder vlees en meer granen. Het landbouwareaal zou daardoor kunnen slinken, ten gunste van natuur. Landbouw moet alleen bedreven worden op de daartoe best geschikte gronden, aldus de PvdA.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.