Home

Achtergrond

Provincie mag niet zelf jagen op verloren spaargeld

Het kabinet zal niet accepteren dat Noord-Holland zelfstandig probeert geld terug te halen dat de provincie op een rekening van het IJslandse Landsbanki heeft gestald.

Een soloactie van Noord-Holland schaadt de belangen van alle andere gedupeerde spaarders uit Nederland.

De ministers Wouter Bos (Financiën) en Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) hebben vandaag gewaarschuwd dat ze een eventueel besluit van Noord-Holland om zelf geld terug te claimen, zullen vernietigen. Nederland heeft begin oktober een akkoord gesloten met IJsland over terugbetaling van tegoeden die spaarders op banken in dat land hebben staan. Die overeenkomst wordt momenteel verder uitgewerkt.

Gedupeerde overheden die op eigen houtje proberen geld terug te halen in IJsland kunnen een goede regeling voor alle Nederlandse spaarders doorkruisen. Het kabinet wil niet dat een provincie of gemeente zich zelfstandig in een voorrangspositie wringt.

"Ik pik het niet dat provincies hun eigen gang gaan'', zei Bos na afloop van de ministerraad. "Particuliere spaarders kunnen zich geen dure advocaten veroorloven, provincies wel. Iedereen moet gelijke kansen krijgen.''

De IJslandse banken zijn zwaar getroffen door de kredietcrisis en kunnen tegoeden van klanten zelf niet meer uitbetalen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.