Home

Achtergrond 159 x bekeken

Producenten stoppen toelating middelen

Producenten van gewasbeschermingsmiddelen hebben de toelatingsprocedures van veel middelen stop gezet.

Ze vrezen dat de nieuwe middelen geen toelating krijgen op basis van nieuwe Europese wetgeving, die stoffen strenger gaat beoordelen. "De industrie schat dat de helft van de middelen die in de pijplijn zitten niet op de markt komen", zegt secretaris Jo Ottenheim van de Nefyto, de organisatie van de agrochemische industrie. "Ook wordt de ontwikkeling van nieuwe middelen duurder."

De landbouwministers in de EU willen na 2015 alle middelen herbeoordelen op basis van de nieuwe richtlijn. Onmisbare middelen kunnen tot maximaal 2025 worden gebruikt. Ottenheim vreest lange procedures. "Eerst moet Nederland instemmen en daarna de Europese Commissie en het Europees Parlement. Dat wordt een politieke procedure, die voor de producenten onwerkbaar is."

Of registreer je om te kunnen reageren.