Home

Achtergrond 179 x bekeken

Prijsstijging nuka niet structureel

Nuchtere kalveren zijn duurder geworden. Een gemiddeld zwartbont stierkalf noteert een tientje hoger op €75. Bij de kruislingen is de stijging nog iets forser.

De prijsstijging is echter niet structureel. Daarvoor staan er te weinig signalen op groen. Het buitenlandse aanbod is nog steeds enorm en de vleesveesector heeft het zwaar.

Nuka’s zijn alleen maar duurder geworden door een incidentele, toegenomen vraag. Een relatief kleine groep heeft meer behoefte aan kalveren. De afzet loopt iets gemakkelijker. De oorzaak is lastig te benoemen. Waarschijnlijk is het binnenlandse kalverenaanbod iets gekrompen.

De prijsstijging van de nuchtere kalveren zet de komende weken niet door. De nukaprijs blijft gelijk. Dat komt doordat de prijs vooral afhankelijk is van het buitenlandse aanbod. En dat krimpt niet. Uit cijfers van Dienst Regelingen blijkt dat er in september bijna 70.000 nuka’s naar Nederland geëxporteerd werden. Net zoveel als in augustus.

Het verschil met vorig jaar is behoorlijk groot. In september lag de kalverenimport liefst 20 % hoger dan in diezelfde maand vorig jaar.
Duitsland is de grootste boosdoener. Nederland importeerde in september bijna twee keer zoveel Duitse nuka’s als in mei 2008: ruim 40.000. Dat is bijna 60 % van de totale, Nederlandse import.

De andere 40 % komt bijna geheel voor rekening van België, Polen en Litouwen. Veel meer smaken zijn er niet.

prognose:

stabiel

Of registreer je om te kunnen reageren.