Home

Achtergrond

Politieke partijen krijgen minder subsidie

Politieke partijen worden de komende vier jaar stapsgewijs gekort op hun subsidie met een bedrag van in totaal 1,4 miljoen euro.

Dat heeft het kabinet vrijdag besloten op voorstel van minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken). Op dit moment is het totaalbedrag aan subsidies voor politieke partijen ruim 15 miljoen euro per jaar. De vermindering maakt deel uit van het plan van het kabinet om de overheidsuitgaven in 2011 met ongeveer 6 miljard euro te verlagen.

De politieke partijen zijn vorig jaar al ingelicht over de vermindering op de bijdrage. De partijen die nu in de Tweede Kamer zitten, krijgen van de overheid een basisbedrag, een bedrag per Kamerzetel, voor het aantal leden, het wetenschappelijk bureau en een jongerenorganisatie.

Tegelijk wordt het budget verhoogd voor losse projecten die tot doel hebben de representatieve democratie te versterken. Met hoeveel dat is, kon een woordvoerder van Binnenlandse Zaken vrijdag niet zeggen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.