Home

Achtergrond 171 x bekeken

Poeders: EU-27 wint én verliest

De 27 EU-landen exporteerden in de eerste helft van 2008 17 % meer niet-mager melkpoeder dan in dezelfde periode vorig jaar. Daartegenover staat dat er liefst 10 % minder mager melkpoeder werd geëxporteerd. Dit blijkt uit cijfers van het Productschap Zuivel.

Op het vlak van niet-mager melkpoeder profiteerde de EU van een gestegen wereldvraag en een gedaalde productie van concurrent Nieuw-Zeeland. Nederland noteerde overigens een minimale exportstijging van 1 %.

Voor mager melkpoeder noteerde, van de grote exporteurs, alleen de Verenigde Staten een forse stijging. Andere belangrijke spelers op de wereldmarkt (EU, Australië en Nieuw-Zeeland) zagen hun volumes sterk dalen. Binnen de EU zijn wel grote verschillen. De Nederlandse exportdaling was evenredig aan die van de EU.

prognose:

dalend

Of registreer je om te kunnen reageren.