Home

Achtergrond 475 x bekeken 1 reactie

Pluimveesector nog buiten schot in kredietcrisis

De pluimveesector merkt nog weinig van de financiële crisis. Hoewel in de vleeskuikensector de eerste tekenen merkbaar lijken, blijft de eiersector nog buiten schot.

Pluimvee-econoom Peter Van Horne van het LEI denkt dat de invloed op afzetprijzen meevalt. ”Mensen blijven eten. Kredietverstrekking wordt misschien wel lastiger, dat komt slecht uit met het kooiverbod.”

Ook Ben Dellaert van het productschap vreest voor vertraging van de omschakeling naar scharrelhouderij. ”Supermarkten in Duitsland gaan misschien weer kooieieren verkopen omdat die goedkoper zijn.” Bovendien verwacht hij ook effect op de afzet. ”Vleeskuikenprijzen staan al een tijd onder druk, deels door de crisis. Vooral duurdere delen lopen moeizaam.”

Logisch, vindt Jan Odink van Nepluvi. ”We zijn afhankelijk van consumentenaankopen. Als het vertrouwen daalt heeft dat invloed op de vraag.”

Eierprijzen zijn na enkele weken van stijging vrij stabiel en handelaren verwachten geen dalingen. Arend Mijs, voorzitter van de Anevei merkt dan ook nog geen concrete gevolgen. ”Maar ik denk dat het sowieso gevolgen heeft.” ”Uit het verleden blijkt dat eierprijzen nauwelijks mee gaan met de prijsontwikkeling van andere producten”, brengt René van Doorn van Globus Ei daar tegenin. Wisselkoersen kunnen echter roet in het eten gooien. ”De lage dollarkoers is wel nadelig.”

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Pluimveehouder

    Een gebakken kippetje is nog lang geen gebakken lucht. Het eten van kip is de goedkoopste vleesbron. Dus bij afname van andere vleessoorten zal die van kip juist stijgen. Maar het is de slachters een doorn in het oog dat een vleeskuikenhouder ook eens wat verdient. Dus zullen ze alles uit kast halen om ook in de vleespluimvee een graantje mee te ikken van de kredietcrisis.
    Kletsverhalen over koerswisselingen en kredietwaardigheden zullen u allen klaarstomen voor een prijsdaling.
    Ik geloof er niet in. Nogmaals, het pluimveevlees is het langst verkoopbaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.