Home

Achtergrond 340 x bekeken

Pleidooi voor invriezen vlees tegen toxoplasma

De vleessector moet meer eigen verantwoordelijkheid nemen in het voorkomen van toxoplasmabesmettingen bij mensen.

Dat vinden onderzoekers van de Animal Sciences Group (ASG), die pleiten voor het invriezen van vlees van besmette dieren. De parasiet toxoplasma kan niet tegen invriezen. Het invriezen van vlees is dan ook een effectieve manier om het toxoplasma-vrij te maken. Aize Kijlstra en Erik Jongert van de ASG pleiten voor een betere monitoring van toxoplasma, zoals ook bij salmonella en campylobacter gebeurt.

"Met het nemen van een bloedmonster tijdens de slacht en het testen daarvan kan vrij eenvoudig en binnen enkele uren uitsluitsel worden gegeven. Het vlees van besmette dieren zou dan gewoon ingevroren moeten worden", vindt Kijlstra. Hij vindt dat de sector te veel verantwoordelijkheid bij de consument legt. "Er wordt gezegd dat consumenten het vlees goed moeten bakken, maar dat is te zwak. Ook bij bereiding kunnen mensen besmet worden en bepaalde vleesproducten zijn niet altijd veilig."

Toxoplasmabesmettingen veroorzaken bij 15 tot 20 procent van de besmette mensen griepachtige verschijnselen die lang aan kunnen houden en veroorzaken miskramen of aangeboren afwijkingen bij zwangere vrouwen. In Nederland worden jaarlijks ongeveer 200.000 mensen besmet.

Hoeveel dieren besmet zijn is echter onduidelijk, omdat in Europa geen monitoring plaatsvindt. "Dat zou wel moeten. De meeste reguliere varkensbedrijven zijn toxoplasma-vrij, daar gaat het waarschijnlijk om tienden van een procent, terwijl het bij biologische en scharrelvarkens wel om enkele procenten besmette bedrijven gaat." Behalve alternatief geproduceerd varkensvlees is vooral schapenvlees gevoelig voor toxoplasma. Runderen zijn er niet vatbaar voor.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.