Home

Achtergrond 176 x bekeken 1 reactie

Petitie tegen richtlijn pesticiden

De EU-verordening voor gewasbeschermingsmiddelen pakt mogelijk desastreus uit voor de volksgezondheid en economische ontwikkeling in ontwikkelingslanden.

Arme landen moeten de opkomst van ziektedragende insecten en landbouwplagen blijkbaar voor lief nemen, aldus een felle petitie aan de Europese Commissie.

Een groep van 160 medici, politici en hulpverleners hebben dit verzoekschrift ondertekend. Onder hen is ook directeur David Overbosch van Havenziekenhuis & Instituut voor de Tropen in Rotterdam. De ondertekenaars vrezen dat 85 procent van pesticiden en insecticiden van de markt zal verdwijnen, waardoor ziekten voor mensen en gewassen zich sneller verspreiden.

De nieuwe Europese gewasbeschermingsrichtlijn beperkt het aantal toegestane werkzame stoffen en daarmee de beschikbaarheid van middelen. De toelatingsbeoordeling van pesticiden is bij uitvoering over twee jaar niet gebaseerd op risico’s bij toepassing, maar de potentiële risico’s van werkzame stoffen volgens laboratoriumonderzoek.

"De hieraan gekoppelde residu-normen voor import hebben een groot effect op de economische ontwikkeling van ontwikkelingslanden", aldus de petitie. "In de praktijk is het een niet-tarifaire handelsbeperking."

In de meeste ontwikkelingslanden vormen landbouwplagen en ziektedragende insecten een veel groter gevaar dan in West-Europa, aldus de ondertekenaars. Door de afhankelijkheid van export naar Europa, worden mensen in ontwikkelingslanden gedwongen meer gezondheidsrisico’s te lopen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    nn

    terecht hier niet mogen gebruiken dan ook niet mogen invoeren geld wat mij betreft ook voor de productie van de gewasbescherimingsmiddelen en gen tech.

Of registreer je om te kunnen reageren.