Home

Achtergrond 1 reactie

Peenoogst Noorden 25 tot 30 procent lager

Peentelers in het noorden van het land hebben 25 tot 30 procent opbrengstderving door de extreme droogte in het voorjaar.

Dat blijkt uit proefrooiingen door coöperatie Agrifirm.

De Groningers halen dit jaar gemiddeld slechts 50 tot 55 ton van een hectare. In Flevoland missen telers 10 procent van hun oogst door de droogte aan het begin van het seizoen. De oogstprognose komt in deze provincie uit op ongeveer 75 ton wortelen per hectare.

"De peen is korter dan we gewend zijn", vertelt teeltspecialist Hendrik Eerkens van Agrifirm. "Hoewel we het wel aan zagen komen, schrokken we toch van de uitkomst van de proefrooiing in het Noorden. Het gewas lijkt boven de grond heel wat. Maar loof bedriegt. De stand van het gewas blijkt dun, kort en onregelmatig. De kwaliteit is wèl goed."

In Flevoland staat het gewas er beter voor, omdat het in die regio minder droog was dan in het noorden van het land en doordat telers konden beregenen. Er wordt al wat peen gerooid, maar de hoofdoogst komt pas over een week of twee op gang. Er kunnen nog kilo’s bijgroeien, mits het zonnig wordt. Bij sombere weersomstandigheden komen er weinig kilo’s bij.

"Inhalen doe je deze achterstand echter nooit. Ik denk dat de prijsvorming wat goed gaat maken. Gezien het aanbod en de oogsten in omringende landen hoeven peentelers daarover niet in paniek te raken", zegt Eerkens.

Eén reactie

  • no-profile-image

    arend

    van dat 7cent contractje worden de meeste peentelers niet veel wijzer van beste hendrik ook al kost de schaaltjespeen bij appie twee euro...

Of registreer je om te kunnen reageren.