Home

Achtergrond 366 x bekeken 6 reacties

Paarden via sluiproute gecoupeerd in Frankrijk

Het couperen van staarten bij paarden is in Nederland verboden, maar toch staan er veel veulens in de wei waarvan de staart verwijderd is.

Veel eigenaren van paarden maken gebruik van een "sluiproute'' naar Frankrijk en daar kan minister Gerda Verburg (Landbouw) juridisch niets tegen doen, zei de CDA-bewindsvrouw vandaag in de Tweede Kamer.

Dit tot verdriet van Harm Evert Waalkens (PvdA) en Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren), die hierover een motie indienden. Verburg vindt met hen dat dit eigenlijk niet kan en is daarom met organisaties van fokkers in gesprek om eigenaren van paarden tot beter gedrag aan te sporen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  renate

  het probleem is dat paarden met een lange staar bij de trekpaarden keuringen nog steeds achteraan staan daar moet wat aan veranderen. want als fokkers hun paarden goed willen verkopen moeten ze wel omdat ze anders toch niet gezien worden.

 • no-profile-image

  Anne Marie

  De enige rechtvaardige oplossing die ik zie is het verbieden van deelname aan keuringen met paarden die gecoupeerd zijn. Je kan immers (helaas) nog steeds gecoupeerde paarden kopen, en ja; die paarden verdienen ook een leuke baas. Maar als steeds meer paarden NIET geblokstaart zijn, wennen mensen aan het idee en het uiterlijk van een compleet paard. Kijk maar naar de bouvier en rottweiler; die worden tegenwoordig ook beter geaccepteerd met staart en oren.

 • no-profile-image

  Suus

  Het is toch triest dat dit nog steeds voorkomt, terwijl er sinds 2001 al een wet geldt die het couperen verbied.
  Het gaat alleen maar om wat men wel zien, aan het dier wordt niet gedacht.

  Het bestuur van trekpaardenkeuringen en andere evenementen zouden gecoupeerde trekpaarden gewoon moeten weren, ook als ze met een medisch papiertje van de dierenarts in Frankrijk aankomen. Iedereen weet dat dit niet vanwege medische redenen gebeurd. En mij betreft mag er vanuit de overheid (AID)ook meer worden gecontroleerd en eventueel boetes worden uitgedeeld.

  Gelukkig zijn er nu een aantal grotere fokkers die niet meer zo eigenwijs zijn en nu hun veulens niet meer laten couperen. Ik hoop dat de oude stempel ooit nog een keer volgt.

 • no-profile-image

  Harm

  Dit krijgt geen staartje.

 • no-profile-image

  melina

  verbod op het houden vind ik te ver gaan..dan zou je een heleboel dieren moeten laten inslapen ,dat wil niemand.
  Maar een verbod bij keuringen van het hebben van een kort staatje..zou heel goed mogenlijk zijn! Ook het toestaan van in nederland geboren veulens,gecoupeerd in frankrijk zou verboden moeten worden.
  Zelf heb ik een paard gekocht war ook dit soort papieren bijzitten..Tja het is er al af, maar mooi of functioneel..nee, had nooit gehoeven!!

 • no-profile-image

  Dirk de Jong

  "Bull"
  De simpele oplossing is het verbod op het in bezit hebben van gecoupeerde dieren! Vergelijk dit met de Hond!
  Leeftijdscriteria zijn simpel in te bouwen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.