Home

Achtergrond 224 x bekeken

Overleg tussen Georgië en Rusland begonnen

Georgië en Rusland zijn woensdag achter gesloten deuren in het Zwitserse Genève begonnen aan gesprekken over de afgescheiden delen van Georgië.

Het is het eerste overleg sinds de vijfdaagse oorlog tussen de twee in augustus. Fotografen mochten geen foto’s maken van delegatieleden toen die het gebouw van de Verenigde Naties betraden. ”De gesprekken zijn privé en nogal gecompliceerd”, legde een woordvoerster van de VN uit.

Naast de VN nemen ook de Europese Unie en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) aan de gesprekken deel.
Georgië deed begin augustus een poging Zuid-Ossetië, waar het sinds de onafhankelijkheid in 1991 geen gezag kon doen gelden, snel militair in lijven.

De Blitzkrieg werd een militair debâcle door een Russische tegenaanval. Rusland heeft sindsdien Zuid-Ossetië en het West-Georgische Abchazië als onafhankelijk erkend. Moskou wil dat ook delegaties uit deze landstreken aan tafel komen zitten. Beide streken zijn sterk pro-Russisch en uit Abchazië werden eerder etnische Georgiërs verjaagd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.