Home

Achtergrond 221 x bekeken 2 reacties

Overheid hanteert kleiner streefvermogen windenergie

De Nederlandse gemeenten moeten eind 2011 samen 3.587 megawatt aan windvermogen op het land gerealiseerd of vergund hebben.

Dat meldt de Verening van Nederlandse Gemeenten (VNG). Het vermogen is lager dan waar vorig jaar van uit werd gegaan in het Klimaatakkoord met het kabinet. De bedoeling was 4.000 megawatt op te wekken.

Na haalbaarheidsonderzoek is echter gebleken dat 4.000 megawatt niet haalbaar is. Daarbij speelt onder meer verzet tegen verrommeling van het landschap een rol.

Kelly Lubbers

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Henk Daalder Windparken Wiki

  Dit is voorbarig. De VNG vind dat wel genoeg, maar zelfs die 4000 MW is te weinig om onze CO2 uitstoot voldoende te reduceren. Daarnaast kan de VNG wel minder windenergie willen, maar daarmee zadelt ze de bevolking onnodig op met hoge kosten voor fossiele energie.
  De VNG vertegenwoordigd natuurlijk ook de eigenaren van de fossiele centrales, gemeentes en provincies. Die gaan minder fossiele omzet scoren als er meer windenergie wordt opgewekt.
  Laat de NMA hier maar iets van zeggen.
  Gemeente besturen piepen wel anders als de eigen achteban roept om een windpark waarmee ze duurzame stroom tegen kostprijs willen opwekken, en de gemeente wil ze afhankelijk houden van dure fossiele stroom van de gemeentelijke gas of kolen centrale.
  Het is tegenwoordig mogelijk om als cooperatie een windpark te bouwen, en daar de stroom van te gebruiken tegen kostprijs. Dat is goedkoper dan van een oude fossiel gestookte centrale.
  Als veel burgers dat samen doen, kunnen boeren gewoon meedoen.
  Het "kropje sla model" heet dat.

 • no-profile-image

  Elisa

  Wij gaan een nieuwe stal +huis bouwen en willen onze eigen windmolen, wie heeft er voor ons informatie hierover.

Of registreer je om te kunnen reageren.