Home

Achtergrond

Overheid geeft financiele sector 20 miljard euro steun

De Nederlandse overheid geeft de financiële sector een kapitaalinjectie van miljarden euro's.

Minister Wouter Bos van Financiën heeft per direct 20 miljard euro uitgetrokken om gezonde bedrijven in de sector te steunen.

Hij wil op deze manier "in essentie gezonde ondernemingen'' beschermen tegen de schokken die de kredietcrisis teweeg brengt. Dat heeft Bos donderdagavond aangekondigd tijdens een persconferentie. Met de maatregel blijft het eigen vermogen van financiele ondernemingen op een niveau dat De Nederlandsche Bank acceptabel vindt.

Als voorwaarden stelt de overheid dat financiele risico's voor haar beperkt blijven, de marktwerking in de sector niet wordt verstoord en "oneigenlijk'' gebruik niet plaatsvindt.

Het is nog onduidelijk hoe het kapitaal beschikbaar wordt gesteld. Dat zou op verschillende manieren kunnen, bijvoorbeeld in ruil voor aandelen.

President Nout Wellink van De Nederlandsche Bank benadrukte dat de steun voor alle financiele ondernemingen geldt, dus ook voor verzekeringsmaatschappijen en ongeacht de grootte.

Als reden voor de nieuwe ingreep gaven Bos en Wellink dat de situatie in de financiele sector verder is verslechterd. Ze wezen erop ook andere landen injecties geven.

Fondsbeheerder Corné van Zeijl van SNS verwacht niet dat de maatregelen de effectenbeurs in Amsterdam overeind zal houden vrijdag. "Natuurlijk is het wel geruststellend en het zal wel wat helpen, maar de daling van Wall Street donderdagavond zal zwaarder wegen'', aldus Van Zeijl.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.