Home

Achtergrond

Overheid VS neemt belangen in banken

De Amerikaanse regering injecteert direct geld in financiële instellingen.

Met de investering is een bedrag van maximaal 250 miljard dollar (ruim 182 miljard euro) gemoeid, zo liet de Amerikaanse minister van Financiën Henry Paulson vandaag weten. Paulson sprak vlak na president Bush die verklaarde dat de maatregel de economische groei zal versterken.

Negen grote banken hebben het overheidsgeld reeds geaccepteerd, zei Paulson. De overheid ontvangt in ruil hiervoor aandelen. Andere banken hebben nog een maand de tijd om in het programma te participeren. Daarnaast verstrekt de regering tijdelijk een garantie op alle nieuwe leningen van banken onderling, aldus de minister.

"Vandaag nemen wij maatregelen om de Amerikaanse economie sterker te maken'', verklaarde Paulson. "Het is jammer dat we deze actie moeten ondernemen, maar het is nodig om het vertrouwen in het financiële systeem te herstellen.''

Paulson noemde de banken waarin de overheid een belang neemt niet bij naam. Volgens Amerikaanse media zou het gaan om onder meer Citigroup, Goldman Sachs, Morgan Stanley, JPMorgan Chase en Bank of America.

Per bank zal volgens het ministerie van Financiën een bedrag van maximaal 25 miljard dollar worden besteed. De betrokken instellingen moeten instemmen met door het ministerie vastgestelde maxima aan topsalarissen.

Het bedrag dat met de actie is gemoeid, is het eerste deel van het reddingspakket van in totaal 700 miljard dollar waarvoor het Amerikaanse Congres begin oktober het groene licht heeft gegeven. De regering moet bij elk onderdeel weer opnieuw toestemming vragen aan het Congres.

Bush benadrukte dat het ging om "tijdelijke en beperkte'' maatregelen die niet bedoeld waren "om de vrije markt over te nemen, maar om die te behouden''.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.