Home

Achtergrond 164 x bekeken

Opnieuw tekort aan zaaizaad voedergewassen

Er blijft in veel Europese landen een tekort bestaan aan zaaizaad voor voedergewassen.

Vooral in Denemarken is dit jaar minder zaaizaad geoogst dan in andere jaren. Dat stellen het Bundesverband Deutscher Pflanzenzüchter, het Bundesverband Deutscher Saatguterzeuger en de Deutschen Raiffeisenverband.

Maar ook de Duitse productie van zaaizaad valt tegen, stellen de Duitse organisaties. "De oppervlakte aan zaaizaad is dit jaar met 12 procent gekrompen ten opzichte van vorig jaar. Veel akkerbouwers kozen vorig jaar voor de graanteelt in plaats van de teelt van zaaizaad omdat de graanprijzen hoog waren. Bij een aantal groenvoedergewassen zal daardoor dit jaar onvoldoende zaad beschikbaar komen van de veel gevraagde rassen."

Als voorbeeld noemen de organisaties graszaad. De Duitse akkerbouwers hebben dit jaar ongeveer 19.000 ton graszaad geoogst. Het is voor het eerst sinds jaren dat de oogst onder de 20.000 ton is gezakt.

Ook in 2007 viel de productie van zaaizaad tegen in de EU. Dat kwam toen vooral door het droge weer in Oost-Europa. Veel lidstaten hebben een verzoek ingediend bij de Europese Commissie om zaaizaad te mogen gebruiken dat minder kiemkrachtig is dan de regels voorschrijven. De Commissie heeft voor zaaiseizoen 2007/2008 in totaal 34 derogaties verleend voor zaaizaad. Daardoor was meer zaaizaad beschikbaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.