Home

Achtergrond 6 reacties

Ophef over CDA-plan tegen loterijsteun Greenpeace

Het voorstel van het CDA om een stokje te steken voor de steun van de Postcodeloterij aan actiegroepen, zoals Greenpeace en Milieudefensie, zorgt voor veel ophef.

Zowel coalitiegenoot PvdA als de Postcodeloterij en milieuorganisaties zelf stellen dat het gaat om particulier geld, waarover de overheid niets te zeggen heeft.

Tweede Kamerlid Jan ten Hoopen van het CDA kondigde dinsdag tijdens de behandeling van de begroting van Economische Zaken nadere voorwaarden te stellen bij de jaarlijkse vergunningverlening aan de Postcodeloterij. De grootste regeringspartij heeft al eerder met oppositiepartij VVD gewaarschuwd dat de overheid met subsidie aan bijvoorbeeld Milieudefensie niet zijn eigen tegenmacht moet organiseren.

Volgens het CDA en de VDD moeten burgers en organisaties die protesteren tegen democratisch genomen overheidsbesluiten zelf hun financiering regelen. Bovendien moeten deelnemers aan de Postcodeloterij meer duidelijkheid krijgen over wat er met hun inleg gebeurt.
PvdA-Kamerlid Mei Li Vos is verbaasd over het voorstel van het CDA. Vooral omdat het om particulier geld gaat, maar ook omdat in haar ogen actieve verenigingen en groepen mensen de democratie in een land verdiepen.

Greenpeace en Milieudefensie stellen ook dat het juist in een democratie past dat mensen de overheid wijzen op eventuele fouten en gevaren. "Maar in plaats van milieuproblemen aan te pakken, geeft het CDA nu de boodschapper de schuld'', aldus directeur Liesbeth van Tongeren van Greenpeace.

Een woordvoerder van de Postcodeloterij spreekt van een merkwaardige actie van het CDA. "Het is heel raar als de overheid gaat bepalen waar particulier geld aan besteed wordt.'' Ook weten volgens hem de deelnemers heel goed wat er met hun inleg gebeurt.

Van de ongeveer 450 miljoen euro die circa 2,5 miljoen deelnemers in 2007 inlegden bij de Postcodeloterij, werd vorig jaar de helft verdeeld onder 57 goede doelen. Circa 70 miljoen euro ging naar milieuorganisaties, die variëren van de Stichting Kinderboederijen Nederland, Natuurmonumenten tot Greenpeace en Milieudefensie.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  veel mensen die aan de postcodeloterij meedoen staan ook dagelijks in de file dit is voor een deel hun eigen schuld,ze steunen hiermee milieudefensie die de aanleg van nieuwe wegen tegen houdt,dus niet mopperen in de file

 • no-profile-image

  vc

  Eindelijk,goeie actie van Jan.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Prima actie Jan. Het loopt de spuigaten uit met de milieu dictatuur. Jammer dat de overheid zolang aan het leibandje van deze groepen heeft meegelopen.
  Misschien ook wel onze eigen schuld, de grootste schreeuwers krijgen vaak de meeste aandacht

 • no-profile-image

  Mark

  Ik zou maar niet juichen, ook dit is zo'n proefbalonnetje. Even kijken hoe de windt waait en in een later stadium als wisselgeld gebruiken. Er gaat heus niets veranderen aan de financiering van deze clubs. Ze hebben alleen te horen gekregen dat ze de overheid niet teveel voor de voeten moeten lopen. De milieuclubs gaan zich weer volledig toeleggen op het pesten van boeren. En dat vindt de politiek niet zo erg.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Het lijkt er op dat de milieugroepen en andere actiegroepen hun hand aan het overspelen zijn. Je merkt dat er steeds meer maatschappelijke weerstand tegen dergelijke groepen komt en nu begint dit besef ook in de tweede kamer door te sijpelen. Ik hoop dat al die milieugroepen dit ook in gaan zijn en hun gedrag gaan matigen en realistischere doelen gaan stellen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Yes, beter laat dan nooit. Eindelijk wordt aan deze verspilling een halt toegeroepen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.