Home

Achtergrond 193 x bekeken

Ook consument wil aanpak winkelcriminaliteit

Niet alleen winkeliers, ook consumenten vinden dat politiek Den Haag meer oog moet hebben voor winkelcriminaliteit.

Dat blijkt uit donderdag gepubliceerd onderzoek dat TNS Nipo deed in opdracht van het Platform Detailhandel Nederland.

Mensen geven daarin aan dat de veiligheid van winkeliers, medewerkers en klanten belangrijker is dan de huidige regels rond winkelbeveiliging die er nu zijn, stelt het Platform Detailhandel Nederland.

Volgens het onderzoek hebben mensen nauwelijks bezwaar tegen camera's in winkels als die de pakkans van dieven, overvallers en ramkrakers groter maken. Zeven van de tien ondervraagden geven aan dat de overheid onvoldoende doet om winkelcriminaliteit aan te pakken. De suggestie van de ondernemers om hiervoor winkelsurveillanten in burger in te zetten, krijgt steun van 95 procent van de mensen. De politiek voelt vooralsnog niets voor de inzet van burgersurveillanten. Dit tot onbegrip van het Platform Detailhandel Nederland, dat stelt dat hiermee het aantal diefstallen met meer dan helft kan afnemen.

Winkeliers willen onorthodoxe maatregelen tegen winkelcriminaliteit. Volgens het Platform Detailhandel Nederland is tussen 2003 en 2007 slecht 17 procent van de in totaal 335.000 aangiftes van diefstal en inbraak bestraft. Verder stijgt het aantal overvallen, en ook daarvan worden er minder opgelost. Het rapport spreekt van een schokkend beeld, aangezien winkeliers van miljarden euro's worden beroofd.
De schade was in 2007 645 miljoen euro, preventie kostte de winkeliers gezamenlijk 290 miljoen euro.

De lage pakkans voor winkelcriminaliteit doet afbreuk aan het rechtsgevoel van de winkeliers, die steeds minder vaak aangifte doen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.