Home

Achtergrond 1191 x bekeken 2 reacties

'Oogsten bietenblad voor vergisting is rendabel'

Het is rendabel om het blad mee te oogsten met de bieten om te vergisten.

Daarom werkt AgroNavitas aan een rooier om dit mogelijk te maken. Volgens het onderzoeksinstituut PRI levert het vergisten van bietenblad veel energie op en beperkt het de uitstoot van het broeikasgas NO2 (lachgas). AgroNavitas, opgericht om met biomassa uit de landbouw energie te produceren, werkt daarom aan een rooier die bieten èn blad oogst.

Volgens woordvoerder Paul à Campo stelt AgroNavitas eisen aan de energieproductie. "Het mag niet concurreren met de teelt van voedsel of voer. Bovendien beperk je de uitstoot van broeikasgas als je het blad van het land haalt in plaats van onderploegt."

Het idee is om een bietenrooier te voorzien van een hamermolen en een pers, zegt À Campo. "De hamermolen slaat het blad tot een brij. De pers haalt het water uit de brij tot 24 procent droge stof overblijft. Dan kun je het blad inkuilen. Het sap uit het blad wordt gebruikt om de pas gerooide bieten schoon te spoelen."

Het project krijgt een subsidie van 158.000 euro van het ministerie van landbouw, zegt À Campo. "De subsidie is bedoeld voor het ontwikkelen van de unit die het blad maalt en perst. Maar we ontwikkelen niet alleen zo’n unit. Die moet ook nog worden ingebouwd op een bunkerrooier. Daar zoeken we andere financiers voor."

À Campo stelt dat het vergisten van bietenblad rendabel is. "Per ton blad kun je 40 kuub methaangas produceren. Daarnaast kun je de CO2-rechten verkopen. Een voorwaarde is wel dat je de kosten in de hand houdt door het blad tegelijk met de bieten te rooien en van het land te halen."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Richard Kamsteeg

  Beste van Riel,

  Al uw vragen zijn al beantwoord door Universiteit Wageningen en het IRS.
  In een praktijkstudie wordt rekening gehouden met extra energiegebruik door persen en transporteren. Zie http://www.irs.nl/ccmsupload/ccmsalg/Rapport%20197_totaal_SEC.pdf

  Verder kan het organische stof gehalte gewoon op peil blijven door het digestaat dat achterblijft na vergisting weer terug naar de akker te brengen. Alleen dan wel in het voorjaar wanneer de stikstof echt nodig is. Dan spoelt deze dus ook niet uit in de winter, nog een voordeel dus !
  Overigens vind ik het niet handig terplekke op het land het sap uit het blad te persen. Juist hier zit veel suiker/energie in, die je wilt vergisten !

  Kortom: zeer positief. Laten we dit snel gaan doen.

 • no-profile-image

  van Riel

  Welk een voordeel voor de bietenboer, eerst bieten vergisten en nu blad vergisten tot methaangas. Bieten boer wordt energie boer. In dit ogenschijnlijk zeer positieve verhaal, wordt geen melding gemaakt van de extra milieu belasting, die het persen en transporteren van de bladmassa oplevert. Naast dit alles gaan de heren er maar van uit, dat het blad geen enkele waarde heeft voor de organische stof voorziening en de toevoer van mineralen. Blad weg betekent extra aanvoer van mineralen via kunstmest en minder organische materiaal voor het bodemleven. Voor mij rijst de vraag of de opbrengsten wel opwegen tegen de kosten. Of is dit project weer een leuke vorm van werkverschaffing voor de bedenkers, die zo van de straat worden gehouden via subsidie gelden??

Of registreer je om te kunnen reageren.