Home

Achtergrond 4 reacties

Onrendabele teelten

De kop of een variant daarop heeft wel vaker op de voorpagina gestaan: teelten dreigen te verdwijnen als gevolg van het gewasbeschermingsbeleid.

De ene keer kwam de aanval uit Den Haag, de andere keer uit Brussel. Steeds werd de soep niet zo heet gegeten als opgediend óf was er weer een antwoord vanuit de industrie op het verdwijnen van stoffen.

Die lange geschiedenis van problemen rondom de toelating van middelen zorgt er wellicht voor dat nu nogal lauw wordt gereageerd op de aanstaande nieuwe Europese verordening.Terwijl de bedreiging groter is dan ooit. Omdat volgens de nieuwe regels de giftigheid van de afzonderlijke stoffen in een middel de toelating bepaalt en niet meer het middel als geheel wordt beoordeeld, is de impact veel groter. Ook nieuwe middelen die nog bij de industrie in de pijplijn zitten, worden bedreigd.

Zelfs het door de EU-landbouwministers afgezwakte voorstel van het Europees Parlement betekent het einde van 10 procent van de circa 200 stoffen die in Nederland worden gebruikt. Of de opbrengst daalt sterk, of teelten verdwijnen uit Nederland. Uit onderzoek van het
Wageningse PPO blijkt dat het niet om de minste in Nederland gaat: zaaiui, suikerbieten, komkommer, tomaat, tulpen en snijbloemen. De PPO-cijfers moeten die kaalslag voorkomen. Door de politiek te overtuigen, maar ook telers. De dreiging is nu écht.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  burger

  komkommerleed door verdwijnen van bestrijdingsmiddelen, die naar nu blijkt wel degelijk gevaarlijk zijn voor de mens. Niet alleen de toepasser maar ook voor diegene die later met de plant of oogst in aanraking komt.
  Eindelijk eens een wetgever die dat aanpakt!
  En teelten verdwijnen? Ik denk het niet want er is nog zoveel mogelijk buiten het chemische gebied. Maar ja angst is een slechte raadgever en die zal nooit een oplossing aandragen. Telers u zult toch naar een andere raadgever om moeten zien en ,dat is mijn stellige overtuiging, zijn teelten in nederland nog zeer goed mogelijk.

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Haagse bluf heeft de mond vol van schoner. Door het schonere Nederland groeit er meer rotsooi. De bluffers halen hun eten wel uit het buitenland, onder de noemer vakantie. Hierdoor komt er veel troep binnen, waardoor we moeten kiezen tussen spuiten of verzuipen in de viezigheid. Gewasbeschermingsmiddellen worden tocht gebruikt. Is het niet hier, dan is het in het buitenland. Jan Peter B en z'n bende begrijpen het nog steeds niet.

 • no-profile-image

  oostlander

  We hebben jarenlang massaal wijn gedronken uit een land waar ze 60 kerncentrales hebben staan! Gaan ze in brussel nu pas nadenken over de vermeende veiligheid van de burger? Wanneer gaan ze daar eens echt zinnige dingen doen zoals een gezamenlijk kernenergiebeleid zodat we over 20 jaar niet hoeven te zeggen; hadden we toen maar...! Het gebruik van duurzame energie wordt gekenmerkt door enorme verspilling van belastinggeld en het gat tussen het verbruik van beiden wordt razendsnel groter in het nadeel van duurzame energie. Tot nog toe werkt de werkgelegenheidsmachine die brussel (of straatsburg heet) voornamelijk voor de europese grootverdieners, maar laat ze vooral oppassen want het verleden heeft al vaker laten zien dat er ten tijde van crises niet alles geduld wordt door de burger en de wetenschap dat er met eensgezinde burgerlijke ongehoorzaamheid veel bereikt kan worden zal hem daar zeker in sterken.
  Zo komt ook dit middelenbeleid weer als mosterd na de maaltijd. In onze zone werd en wordt al jaren veilig en schoon gewerkt; een pas gewassen auto haal je ook niet nog een keer door de wasstraat. om de buren te laten zien hoe goed je wel niet bent!!

 • no-profile-image

  nuchtere consument

  Als dat gebeurd is de kaal slag niet te overzien! Goede gewassenbeschermingsmiddelen worden veel te duur. Dit kunnen de telers nooit betalen. Biologisch, dus zonder kan ook niet. De uurlonen zijn veel te hoog en wie wil dan dit werk nog doen. Het wordt is de hoogste tijd dat dit beleid door vak bekwame mensen wordt beoordeeld. En zeker niet door van die achterkamertjes figuren, die als het er gaat, de afhankelijke sectoren een loer aan willen naaien!

Of registreer je om te kunnen reageren.