Home

Achtergrond 325 x bekeken

(On)ethisch

Het nertsenverbod is van de baan. In Den Haag is geen Kamermeerderheid te vinden voor het unieke voorstel van de PvdA en de SP om een economische sector de nek om te draaien.

Het idee strandt niet bij gebrek aan morele steun, maar aan het feit dat het voorstel niet bepaald rekening houdt met de beroepsgroep die terzijde wordt geschoven. en Kamermeerderheid vindt terecht dat het verbodsvoorstel in dat opzicht ethisch niet verantwoord is. De boeren zouden niet gecompenseerd worden voor het verlies van de enorme investeringen in welzijnsmaatregelen - gedaan in opdracht van nota bene diezelfde Tweede Kamer. De zogenaamde overgangsfase van tien jaar zou vanzelfsprekend dodelijk zijn voor de nertsenhouders.

Daardoor strandt een puur op ethiek (geen dieren houden voor het vel) stoelend voorstel op zijn onethische kant. Opmerkelijk. Dat geldt ook voor het feit dat volgens minister Verburg voor de samenleving drie alternatieven voor het doden van eendagskuikens voor de maatschappij mogelijk aanvaardbaar zijn. Gezien die formulering lijkt het zaak voor de pluimveehouderij zich alvast voor te bereiden op de (on)mogelijkheden van het seksen van broedeieren. Want het geslacht van het kuiken beïnvloeden via lichtintensiteit, lijkt voor dierenactivisten een welzijnsstap te ver. Dat geldt nog meer bij de derde optie, genetische aanpassing, waar ook weer ethiek bij komt kijken.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.