Home

Achtergrond 619 x bekeken

Onderzoekers ontwikkelen paarse tomaat

Onderzoekers van het John Innes Centre in Engeland hebben samen Plant Research International (Wageningen UR), extra gezonde, paarse tomaten ontwikkeld. De tomaten zijn met behulp van genetische modificatie voorzien van twee genen uit leeuwenbekje die nodig zijn om anthocyanen te maken.

De zaadveredelingsindustrie zou al belangstelling hebben getoond voor het ras, stelt een woordvoerder. Toelating van het ras is kostbaar, omdat het uitgebreid getest moet worden door de techniek van genetische modificatie. Dat toelatingsproces vergt een investering van miljoenen.

De tomaten bevatten anthocyanen in schil en vruchtvlees, paarskleurige antioxidanten die ook in aardbeien, zwarte bessen en cranberry voorkomen. Het onderzoek op muizen liet zien dat de nieuwe paarse tomaten inderdaad mogelijk een extra bescherming bieden tegen de ontwikkeling van kanker.

Tomaten bevatten bevatten nog geen anthocyanen, die het lichaam zouden beschermen tegen onder andere tegen hart- en vaatziektes en bepaalde vormen van kanker. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat de stoffen ook een ontstekingsremmende werking hebben.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.