Home

Achtergrond 256 x bekeken 11 reacties

Onbekendheid

Volgende week debatteert de Kamer met minister Gerda Verburg over een verbod op de nertsenfokkerij. Aanleiding is een initiatiefwetsvoorstel van SP'er Krista van Velzen.

Het plan voorziet in een afbouw van de sector in tien jaar. Als het wordt aangenomen, zullen zo’n tweehonderd bedrijven moeten verdwijnen. Of het voorstel het gaat halen, is nog onzeker. Zeventig bekende Nederlands riepen gisteren Kamerleden op vóór het plan te stemmen. De actie is een initiatief van actrice Karen van Holst Pellekaan.

Veel Nederlanders zullen dit een sympathieke, onschuldige actie vinden. De vraag die zich echter opdringt, is of alle ondertekenaars wel exact weten waar zij voor pleiten. Hun actie heeft mogelijk grote financiële en sociale gevolgen voor de eigenaren van de fokkerijen en hun familieleden. Het valt te betwijfelen of zij allemaal wel eens een nertsenhouderij van binnen hebben gezien.

"Een fatsoenlijke samenleving vereist dat wie een dier van zijn of haar leven berooft daarvoor minimaal een zwaarwegende reden moet hebben", schrijven zij. "Een bontjas geldt niet als zwaarwegende reden." Dat is een uiterst summiere onderbouwing van een verregaande stelling. Het is te hopen dat de Tweede Kamerleden zich meer gelegen zullen laten liggen aan hun eigen onderzoek naar de nertsenhouderij dan aan de onbekendheid van deze bekende Nederlanders.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Ongelofelijk dat zoveel mensen tegen het houden van nertsen zijn in Nederland. Ik heb ook met eigen ogen een nertsenhouderij gezien, en daarna heb ik niet bij God geklaagd. Bedrijven hebben een huisvesting voor de nertsen met voldoende dierwelzijn. Dit is in het buitenland minder goed geregeld, dus waar is de politiek mee bezig?! Verder is een bontproductie verbod alleen gerechtvaardigd icm een bontconsumptie verbod. Ben ik ook op tegen, maar dat zal nooit gebeuren!

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Verbod op een nertsenhouderij is symboolpolitiek van de bovenste plank, maar er worden wel zo'n 180 bedrijven de nek omgedraaid. De bedrijven investeren echter in steeds grotere mate in het buitenland, zoals Oost-Europa, Rusland en China. Blijkbaar wenst de politiek dit.

 • no-profile-image

  boerin

  welke bedrijfstak wordt het volgende slachtoffer??????????

 • no-profile-image

  hertogs kenner

  HALLO...
  de ractie op 17.39 is NIET van Hertogs!
  De echte Hertogs schrijft foutloos nederlands én geärgumenteerd.
  Helaas worden de betere schrijvers als Hertogs, een wakker dier, Hertog Jan vaak ijdel gebruikt hier op deze site.
  Gelukkig zijn deze lieden niet te imiteren.
  Hun stijl is onnavolgbaar goed.

 • no-profile-image

  hertogs

  Ja laten we lekker de hele landbouw naar het buitenland doen, daar waar het veeeeeel beter gesteld is met miliue en welzijn, idioten daar in denhaag.

 • no-profile-image

  Lot

  Ik heb niets met bont, niets met nertsfokkers. Maar ik stoor me wel aan de wijze waarop de SP opereert. Als BN-er heb je het lef tegenwoordig niet meer om tegen zulk soort acties te zijn. Ben je niet vóór, dan zullen we dat laten weten. Ga eerst eerlijk de discussie aan voordat je bekende lui er bij sleurt. Waarom wordt er bont geproduceerd? Is dat niet een kwestie van vraag? Daar ligt het begin.

 • no-profile-image

  de echte hertog

  Klopt hertog kenner, zulke domme en onbegeargumenteerde stukies van die dombos herkenen we uit duizenden. btw reactie schrijf je met een E ertussen, dus dan gebruik jij die naam ook onterecht. Terug naar het onderwerp, dat hele gedoe is gelukkig van de baan en zal geen meerderheid in de kamer krijgen. Gelukkig zitten er dan toch nog wijze mensen in de kamer.

 • no-profile-image

  Wim Zandbergen

  De nertsenhouderij uit ons land wegwerken is nog slechter dan Krista denkt. In het buitenland heb je als Nederlandse overheid geen controle over de nertsen en dus voor de nertsen een veel slechter leefomgeving.

 • no-profile-image

  Johan

  Na de kokkel en mossel visserij moet nu de nertsenfokkers aan geloven.
  Links draait hele bedrijfstakken de nek om want ze hebben geld zat nu ze Fortis-ABN hebben overgenomen.
  Nette goed georganiseerde bedrijven moeten wijken voor humaan-idealistische visie van linkse ge-urbaniseerd electoraat die geen weet heeft wat de realiteit is achter hun kip-fileetje, varkenslapje of biefstukje.
  Of hoe hard er gewerkt wordt om zelf een de eigenbroek op te houden. Het grootste deel van het linkse electoraat ligt aan het subsidie infuus in de (semi) publieke sector en de mensen die de echte productie draaien worden gecriminaliseerd als dierenbeulen etc.
  Wie gaat dit straks betalen? Ja precies, zo is, de werkenden nederlander de modale sappelaar zonder aftrekposten of vooruitzichten die draait er voorop!

 • no-profile-image

  onbekende nederlander

  50 bekende nederlanders doenalleen aan deze actie mee om weer in de belangstelling te komen. Dat is publiciteit en ze verlopen zichzelf weer. Hierover is gezegd dat je als bekende nederlander in de picture moet staan hoe dan ook. Maar dat ze dit doen over de ruggen van onschuldige dieren vind ik wel erg.

 • no-profile-image

  hijgend hert

  Hijgend hert heeft de nertsenexploitatie met eigen ogen gezien en weet hier het nodige van!
  Het is godgeklaagd wat er zich allemaal afspeelt in deze sector.
  Agrarisch dagblad maakt
  zich wel erg goedkoop af
  van dit heikele onderwerp.
  Het excuus dat hier een
  relatief klein aantal mensen, gedwongen wordt om hun dierenkwellerij te stoppen,
  snijdt geen hout en is als argument hardstikke fout.
  Immers zo bezien, zouden allen die fout bezig zijn, een vrijbrief krijgen om
  hun foute praktijken tot in lengte van dagen te mogen voortzetten.
  Wiettelers/drugsdealers/
  dieven/helers/stelers/oplichters/schooiers/pooiers en
  wat dies meer zij......allen doen hun foute ding OM DEN BRODE.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.