Home

Achtergrond

Obama en McCain begraven strijdbijl even

De Amerikaanse presidentskandidaten John McCain en Barack Obama hebben de strijd donderdag (lokale tijd) even stilgelegd ten faveure van een liefdadigheidsdiner in New York.

Een dag na hun laatste, behoorlijk felle tv-debat, waren de Republikein en de Democraat de stergasten tijdens de benefietmanifestatie voor arme kinderen.

Ze gaven allebei toespraken met veel grappen en grollen. Zo kondigde McCain aan dat hij zijn campagnestaf had ontslagen en vervangen door Joe de Loodgieter, die een prominente rol speelde in het laatste debat.

"Joe de Loodgieter heeft recentelijk een uiterst lucratief contract getekend met een rijk echtpaar voor alle werkzaamheden aan hun zeven huizen'', aldus McCain met zelfspot. Eerder dit jaar was het huizenbezit van McCain en zijn vrouw onderwerp van discussie in de verkiezingsstrijd.

De Republikein kreeg de lachers ook op zijn hand met een opmerking over ACORN, een organisatie die fraude zou hebben gepleegd met
de registratie van kiezers. Zijn campagneteam stelde dat Obama betrokken is bij de organisatie. "In Florida dook zelfs een ACORN registratieformulier op met de naam Mickey Mouse'', aldus McCain. "We onderzoeken de klauwprinten, maar ik ben er vrij zeker van dat die grote rat een Republikein is.''

Aan het eind van zijn 15 minuten durende verhaal werd hij ook nog even serieus. Hij roerde zijn gehoor met een compliment aan Obama. "Senator Obama praat over het schrijven van geschiedenis, en dat heeft hij nu al behoorlijk gedaan'', zei McCain. "Er waren tijden waarin alleen al de uitnodiging aan een Afrikaans-Amerikaanse burger om te dineren in het Witte Huis door velen werd beschouwd als een schandaal en een belediging. Vandaag zijn we gelukkig verlost van de onbehouwen en trotse onverdraagzaamheid uit die tijd. Ik kan mijn opponent geen succes wensen, maar wens wel dat het hem goed gaat.''

McCain legde vervolgens nogal wat druk op Obama, de volgende spreker. Die zou de grappigste toespraak gaan houden die ze ooit hadden gehoord. Obama kwam inderdaad met een aantal grappen. Zo constateerde hij met een grijns richting McCain dat deze als meervoudig huizeneigenaar extra zwaar was getroffen door de crisis op de woningmarkt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.