Home

Achtergrond

Nucleair pact VS en India

De Amerikaanse Senaat heeft woensdag (lokale tijd) een Amerikaans-Indiaas nucleair pact goedgekeurd.

Het gaat om een samenwerking op nucleair gebied voor civiele doeleinden. Het pact moet tegemoetkomen aan de grote vraag naar energie in de grootste democratie ter wereld. Het Huis van Afgevaardigden ging eerder al akkoord met het samenwerkingsverband.

Een maand geleden kwam na 34 jaar een einde aan de nucleaire pariastatus van India. De 45 landen die aan nucleaire handel doen, waaronder Nederland, besloten het embargo op nucleair verkeer met India op te heffen, in ruil voor de belofte van India dat het zal stoppen met het testen van atoomwapens.

India en Frankrijk tekenden dinsdag in Parijs een samenwerkingsakkoord waarmee Franse kerncentrales aan India zullen worden verkocht.
India heeft echter niet zoals de meeste van de 45 landen die lid zijn van Nucleair Suppliers Group (NSG) het non-proliferatieverdrag ondertekend. Ook heeft India het internationale verdrag tegen kernproeven (CTBT) niet getekend.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.