Home

Achtergrond 1 reactie

'Nog grotere tarweoogst dan eerder gedacht'

De wereldwijde tarweoogst komt dit graanseizoen hoger uit dan eerder gedacht.

De International Grains Council (IGC) gaat in haar jongste oogstraming uit van een productie van 676 miljoen ton tarwe. Dat is 4 miljoen ton meer dan de vorige raming. Als de nieuwe prognose klopt, produceert de wereld 67 miljoen ton tarwe meer dan vorig jaar.

De IGC stelt dat op het Noordelijk Halfrond vooral de EU, Rusland en Oekraïne meer tarwe hebben geoogst dan gedacht. Dat compenseert ruimschoots de lagere tarweoogsten die worden verwacht op het Zuidelijk Halfrond in Argentinië en Australië.

Volgens de IGC is de kwaliteit van de tarwe wel minder dan in andere jaren. Daarom wordt meer tarwe verwerkt in veevoer.

De IGC verwacht dat het verbruik dit seizoen 2008/2009 uitkomt op 646 miljoen ton. Vorig jaar was dat 611 miljoen ton. De tarwevoorraden zullen groeien.

Ook het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) heeft de oogstverwachting voor tarwe verhoogd naar 676,3 miljoen ton. Dat is 5,5 miljoen ton meer dan de vorige schatting. De USDA schat het tarweverbruik op 655 miljoen ton. De tarwevoorraden groeien naar 140 miljoen ton. Dat is 21,4 miljoen ton meer dan aan het einde van het vorige seizoen 2007/2008 wereldwijd op voorraad lag.

De nieuwe oogstramingen hebben deze week een negatieve invloed gehad op de tarweprijzen. Die kelderden begin deze week ook nog vanwege de malaise op de aandelenbeurzen. Volgens het Productschap Akkerbouw zijn de tarwenoteringen in de VS en Canada deze week met meer dan 20 dollar (15 euro) per ton gezakt. De Franse notering voor maaltarwe moest ruim 10 euro inleveren.

Eén reactie

  • no-profile-image

    e.

    eergisteren grote oogsten, gisteren minder tarwe dan verwacht en vandaag weer veel grotere oogsten. Slimme zet om de prijs te drukken misschien?

Of registreer je om te kunnen reageren.