Home

Achtergrond 2 reacties

Nieuwe veemarkt financieel onzeker

Er is ongeveer €180.000 nodig om de veemarkt in Apeldoorn van de grond te krijgen. Dat komt overeen met zo'n 150 inschrijvers, maar er zijn er maar 60.

Een nieuwe veemarkt in Apeldoorn is allesbehalve een uitgemaakte zaak. Vrijdagavond bleek tijdens een vergadering van initiatiefnemers Henk Mensink en Robert Soetens dat huur en verbouwing van de beoogde locatie misschien toch teveel geld kosten. Er moet €160.000 tot €190.000 opgehoest worden.

De initiatiefnemers meldden een dag eerder nog dat de financiering geen probleem zou zijn. Bovendien was er al een principeovereenkomst met de eigenaar van de beoogde locatie aan de Vlijtseweg 130 Het was alleen nog twee weken wachten op groen licht van de gemeente.

Pas tijdens de vergadering bleek dat geld een groter struikelblok is dan gedacht. Er zijn nog maar 60 inschrijvers voor de nieuwe veemarkt. Dat moeten er 150 worden. De initiatiefnemers hebben de twee weken bedenktijd van de gemeente daarom nog hard nodig. Bovendien blijven alternatieven in beeld.

Het droeg niet bij aan het beeld van een goed doordacht plan. De aanwezige boeren en handelaars werden flink getemperd in hun enthousiasme voor de nieuwe veemarkt “Dit komt niet van de grond”, mopperde een boer. “Dit zijn de verkeerde stuurlui.”
Joke Visser van de veemarkt in Purmerend was minder pessimistisch. “Dit is nu eenmaal niet eenvoudig. Alleen als ze er 100 % voor gaan, lukt het. Maar daar heb ik vertrouwen in.”

Dat gold niet voor Andries Kingma van de veemarkt in Leeuwarden. “Er is totaal geen structuur. Dit is niet mijn aanpak, het is teveel wild-west. Het enthousiasme is het enige positieve. En dat is jammer, want ik wil dit wél graag versterken. Dit gebrek aan structuur beschadigt juist de sector.”

Foto

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  schapenboer

  Het komt wel wat knullig over dat nu de financiering plotseling een probleem is,terwijl alles een dag daarvoor nog ruim binnen het budget was.Is het vooraf niet doorgerekend ofzo?!
  Wat de heer Kingma zegt over sector beschadigen lijkt mij complete onzin,dat is echt zo'n praatje voor de LTO.
  Ik hoop echter wel dat de veemarkt er komt zodat er weer eens door verschillende inkopers op ons vee geboden kan worden.

 • no-profile-image

  VEEHANDELAAR

  Wat vrijdagavond is uitgekomen wist ieder weldenkend mens al. Het is ook niet de eerste keer dat de iniatiefnemer met wilde plannen voor de dag komt. Men wil een inleg van € 1000,-- per aanvoerder. Alle eieren die je onder deze kip legt worden kapot gekrabt. Vanuit Apeldoorn is het maar 68 Km naar Bunnik, 100 Km naar Purmerend en 130 naar Leeuwarden. Deze afstanden moet je delen door 2 en dan een lijn rond Apeldoorn trekken. Alles buiten deze lijn hééft al een veemarkt dichterbij.... Uit het resterende marktgebied kun je onmogelijk 500 (slacht)runderen per week/14 dagen naar de markt krijgen. Gebruiksvee is wettelijk onmogelijk en het ziet er niet naar uit dat daar verandering in komt! Dus, handelaren/boeren die wél willen markten; ga naar de reeds bestaande markt en probeer die in leven te houden.
  Voor de mensen die wél enthousiast waren na de "Apeldoornavonden";
  tot ziens op de veemarkt in Bunnik, Purmerend of Leeuwarden.

Of registreer je om te kunnen reageren.