Home

Achtergrond 7 reacties

Nieuwe robot voor aanschuiven voer

Lely heeft vandaag de Lely Juno gepresenteerd. Het apparaat veegt op gezette tijden het voer aan dat voor het voerhek ligt.

De Lely Juno werkt op een accu die aan een oplaadstation wordt opgeladen. De techniek die daarbij gebruikt wordt is gelijk aan die van de mestrobot, de Lely Discovery. Het apparaat vindt zijn weg langs het voerhek met behulp van sensoren.

Door de conische vorm keert de Juno het voer ook nog enigszins om, zodat de koeien steeds over fris voer kunnen beschikken. Het apparaat weegt 575 kilo en heeft daarmee voldoende massa om het voer opzij te kunnen schuiven.

Volgens Lely spaart deze manier van automatiseren de veehouder een halfuur werk per dag en neemt de drogestofopname van de koeien toe. Het stroomverbruik is bij acht keer per dag voeren op een koppel van 120 koeien slechts 500 kWh per jaar. De Juno is vanaf januari 2009 commercieel beschikbaar en gaat ongeveer 12.000 euro kosten, exclusief installatie.

Lely experimenteert al met een nieuwe, uitgebreidere versie die ook brok aan het voerhek kan voeren tijdens het aanschuiven. Deze zal waarschijnlijk pas medio 2009 op de markt komen.

Foto

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boer uit de Betuwe

  Wat is het makkelijk om direct negatief te reageren als je er niets van weet. We werken al een paar jaar met de Juno en kan je vertellen dat die onmisbaar is!! Het bedrag lijkt veel maar is zo terug verdient. Het is ongelooflijk hoe de koeien op de Juno reageren, meer voeropname, minder restvoer, veel minder werk. Het gaat elke 2 uur 24 uur per dag. Nooit de weg kwijt. Kortom 12000 Euro schrikt eerst misschien af maar ben je na 1 dag al vergeten.
  Kan ook van de ene naar de andere stal rijden!

 • no-profile-image

  lc

  Heee die frank. Goed van je, de volgende onderhoudsbeurt is gratis en twee vrijkaarten voor Normaal!

 • no-profile-image

  Ludwig

  Voor een paar duizend euro meer heb je een nieuwe mini shovel met een veegband.

 • no-profile-image

  Frank

  Aan Hendrikus.
  Als je problemen hebt met je mestrobot, dan moet je je LC bellen, en niet zitten zeuren op deze site. bespaart je een hoop energie.

  bdw de melkrobot en mestrobot doen het fantastisch! (wel van lely uiteraard)

 • no-profile-image

  hendrikus

  als deze net zo werkt als mijn LELY mestrobot,nou liever niet

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Als deze automatisering zo doorzet melkt iedere boer straks 150 koeien......waarvan 100 voor Lely (of andere automatiseerders) te betalen en 24 uur per dag oproepdienst.
  En of dit nou de bedoeling is weet ik zo net nog niet.

 • no-profile-image

  Marcel

  Voor een paar honderd euro heb ik van een kapotte maaier en een 18.4x38 band en een oude as van een versleten mestverspreider een veegband gemaakt, aan een oude trekker en bewust zonder hydro verstelling i.v.m. snel kunnen afkoppelen en ik heb in een zeer korte tijd het voer aangeduwd bij en de melkkoeien, droge koeien en het jongvee. Voor mij is dit in ieder geval een stuk arbeidsverlichting en werkgemak. Ik heb in iedergeval de lely niet nodig. Pretting weekend allemaal

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.