Home

Achtergrond

Nieuwe poging België te hervormen

Vlamingen en Walen zijn woensdag begonnen aan een nieuwe poging om de Belgische staatsinrichting te hervormen.

Sinds de verkiezingen van vorig jaar juni wordt daar al over geruzied, met verscheidene diepe politieke crises tot gevolg.
In de in België zogeheten 'communautaire dialoog' zitten woensdag politici van Waalse, van Vlaamse en van Brusselse kant om de tafel. Tot nog toe werd het debat over een staatshervorming vooral binnen de federale regering gevoerd, maar dat leidde tot niets. Nu zijn het de vertegenwoordigers van de gewesten die rond de tafel gaan. De hoop bestaat dat het overleg dat woensdag begon volgend voorjaar tot resultaten leidt.

In grote lijnen willen de Vlamingen meer onafhankelijkheid van België en meer zeggenschap over de financiën. De Walen zijn daarop tegen. Het arme Wallonië krijgt jaarlijks ongeveer 6 miljard euro aan steun uit het rijkere Vlaanderen.
Behalve de Vlamingen lijken inmiddels ook de inwoners van Wallonië en Brussel steeds meer bereid om België toch maar te gaan hervormen. Een meerderheid van 57 procent in Wallonië en 53 procent in Brussel is inmiddels van mening dat een grote staatshervorming noodzakelijk is, blijkt uit onderzoek door de krant La Libre Belgique. In Vlaanderen vindt 60 procent van de mensen dat.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.