Home

Achtergrond 335 x bekeken

Nieuwe derogaties voor zaaizaad in EU

De Europese Commissie geeft vier landen toestemming om zaaizaad te gebruiken met een lagere kiemkracht dan vereist.

Het zijn de eerste derogaties (uitzondering op de EU-regels) voor dit zaaiseizoen. Vorig seizoen 2007/2008 heeft de Commissie 33 ontheffingen verleend voor zaaizaad. In 2007 is minder zaaizaad geoogst in de EU, waarop landen verzoeken hebben ingediend om zaaizaad te mogen gebruiken dat minder kiemkrachtig is dan de regels voorschrijven.

Ierland mag dit seizoen 3.400 ton wintertarwe en 1.000 ton winterhaver zaaien met een lagere kiemkracht. Zweden heeft een derogatie gekregen voor 600 ton winterrogge en 4.200 ton triticale.

Noorwegen, dat als niet EU-lid een associatieverdrag heeft met de EU voor de kwaliteit van zaaizaad, mag 1.300 ton wintertarwe gebruiken met een lagere kiemkracht. Voor Polen gaat het om 1.565 ton winterrogge en voor Duitsland om 500 ton winterrogge.

Plantum, de branchevereniging van veredelingsbedrijven, gaat geen derogatie voor zaaizaad aanvragen in Brussel. Volgens Alex Blonk, voorzitter van de werkgroep Licentiehouders, is er dit seizoen voldoende zaaizaad beschikbaar voor de Nederlandse akkerbouwers. "Iedere teler die op tijd heeft besteld kan het zaad krijgen dat hij heeft gevraagd. Veel gevraagde rassen zijn nu wel uitverkocht, maar er is voldoende keuze in andere rassen. In andere landen valt de beschikbaarheid van zaaizaad blijkbaar tegen."

Of registreer je om te kunnen reageren.