Home

Achtergrond 446 x bekeken 1 reactie

Nieuwe aardappel nog gezonder

De aardappel van de toekomst moet vooral nog gezonder zijn voor de consument.

Het zou goed zijn als de wetenschap daar in de komende jaren energie in steekt, zegt Cees van Arendonk, voorzitter van de Nederlandse Aardappelorganisatie.

Van Arendonk sprak vandaag tijdens een minisymposium over het blootleggen van de genetische code van een deel van de aardappel. In het Potato Genome Sequencing Consortium werken Wageningen Universiteit en Researchcentrum en andere onderzoeksinstituten wereldwijd samen.

Wageningse onderzoekers brengen twee chromosomen van de aardappel in kaart. Van chromosoom 5 is gisteren de volgorde officieel aangeboden aan directeur-generaal Annemie Burger van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Het ministerie is een van de financiers van het onderzoeksproject.

Van Arendonk kwam tijdens het symposium met een wensenlijstje waaraan de aardappel van de toekomst moet voldoen. Bij het ontwikkelen ervan kunnen de blootgelegde genetische eigenschappen worden gebruikt.

De aardappelvoorman zou voor de consumptieaardappel graag willen dat die sneller gaar is, minder diepe ogen heeft en een betere vorm. Bovendien moet de aardappel minder vet opnemen en moet hij meer verzadigingsgevoel teweeg brengen, om zo bij te dragen aan de strijd tegen overgewicht.

In de industrie is behoefte aan een aardappel die weinig afwijkingen heeft in onderwatergewicht en waarbij de sortering binnen nauwere grenzen valt. Bovendien moeten de gezonde stoffen in de aardappel bij het bakproces behouden blijven.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Rinie

    Wat een onzin, zo'n onderzoek, als het gaat om de strijd tegen overgewicht! Gewoon een aardappel minder eten! Zoals we van alles maar een maatje minder moeten eten. Vooral van vlees en melk. Want het aandeel onverzadigde vetzuren in melk bijvoorbeeld neemt drastisch af als de koe op stal komt te staan, omdat ze geen vers gras meer eet.

Of registreer je om te kunnen reageren.