Home

Achtergrond 234 x bekeken 1 reactie

Niet toegelaten maissoort aangetroffen

In een partij maismeel, afkomstig uit Groot-Brittannië, is de transgene maissoort MIR604 aangetroffen.

Dat blijkt uit een overzicht van het interne waarschuwingssysteem van de Europese Unie. MIR604 van producent Syngenta is een niet in de EU toegelaten maissoort. In het maismeel werd circa 8 procent aan transgene bestanddelen aangetroffen, waar maximaal 0,9 procent is toegestaan. De vervuiling kwam aan het licht bij een officiële controle.

Volgens een woordvoerder van de Voedsel en Waren Autoriteit betrof het maismeel voor menselijke consumptie. De VWA heeft 12 verpakkingen van elk 680 gram onderschept. Het Nederlandse bedrijf in kwestie bood het maismeel aan op internet. Het product is niet in de supermarktschappen terechtgekomen, aldus de woordvoerder.

Het is mogelijk dat maismeel met de transgene bestanddelen al op de markt is verhandeld. Volgens de VWA is er geen gevaar voor de volksgezondheid; MIR604 is in de VS gewoon toegestaan. In de EU is wel een toelating aangevraagd, maar nog niet toegekend.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Melkveehouder Wim.

    12 verpakkingen van 680 gram???? Dan denk ik aan een andere illegale plantaardige stof, verpakt in een partij maismeel.

Of registreer je om te kunnen reageren.