Home

Achtergrond 2 reacties

Niet alleen de zuivel

Misschien niet verrassend: het kabinet laat in de onderhandelingen met Brussel over een nieuw mestbeleid de derogatie voor de melkveehouderij prevaleren boven gedifferentieerde en vooral soepeler normen voor andere sectoren, aldus Vrom-minister Cramer.

Deze opstelling is begrijpelijk, gezien de concurrentiekracht van de Nederlandse melkveehouderij en de verwachte afschaffing van de melkquota in 2015. Het niet doorgaan van een nieuwe derogatie voor 2010 en later zou een forse klap zijn voor de zuivel. Toch is het ook een nieuw signaal aan de agrarische sector, dat de door hem gevraagde normversoepeling er niet in zit. Daarnaast speelt mee dat de overheid (ook de Europese) voorstander is van een robuust, eenvoudig systeem, en weinig trek heeft in allerlei afwijkingen van de regel.

Tegelijk moet het kabinet oog houden voor andere sectoren; ook zij verdienen een plek in Nederland. De intensieve veehouderij profiteert weliswaar indirect van een derogatie, maar heeft te maken met hoge mestafzetkosten. En de akkerbouw lijdt onder een gebrek aan mineralen. Beide zouden gebaat zijn bij normdifferentiatie.

Het kabinet lijkt het meest te verwachten van mestverwerking. Dat is op zich goed. Minder positief is dat het kabinet volgens Cramer pas in 2011 met Brussel gaat praten over gebruik van dierlijke mest als kunstmestvervanger. Dat moet echt sneller.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

  • no-profile-image

    gert

    probeer een slak eens in de tweede versnelling te krijgen

  • no-profile-image

    Govert

    Sinds wanneer is er bij het Agrarisch Dagblad een auteur die Agrarisch Dagblad heet?

Of registreer je om te kunnen reageren.