Home

Achtergrond 408 x bekeken 78 reacties

Nertsenverbod van de baan

Een initiatiefwetsvoorstel van de SP en PvdA om de nertsenhouderij te verbieden kan niet rekenen op de steun van een Kamermeerderheid.

PVV noch ChristenUnie zullen het voorstel steunen. De Kamer behandelt het voorstel aanstaande donderdag. SP en PvdA willen de sector nog tien jaar de tijd geven, maar daarna moet het afgelopen zijn met het houden van nertsen voor bont. De partijen krijgen steun van GroenLinks, D66 en PvdD, maar dat is niet genoeg voor een meerderheid.

PVV en ChristenUnie zijn beide weliswaar tegen het houden van nertsen voor bont. Maar de wijze waarop SP en PvdA tot een verbod willen komen vinden ze onaanvaardbaar, omdat veel nertsenhouders juist op verzoek van de Kamer recent hebben geïnvesteerd in maatregelen om het dierenwelzijn te verbeteren.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Sake

  Ik zeg, hulde aan de PVV en CU!

 • no-profile-image

  Petra

  Sorry redactie dat ik het taalgebruik hieronder herhaal... zie nu jullie berichtje pas...

  Excuus

 • no-profile-image

  Usciolu

  En dat terwijl de meerderheid van de Nederlanders juist vóór afschaffing is. De kamermeerderheid vertegenwoordigt dus niet de mening van de bevolking. Het zal overigens niet de laatste keer zijn dat het voorstel ter stemming wordt gebracht. Eens zal het besef doorbreken dat je zo niet met dieren moet omgaan.

 • no-profile-image

  jjmoes

  Dit is geschreeuw in kleine terts
  met een veel te veen aan Hertz.
  Waar blijft de slagersafvalrest?
  en gaan de viskoppen ook weg als mest:
  nee, onverantwoordhet verbieden van de fok van de nerts.

 • no-profile-image

  Marjon

  Nog even de link over het antibioticum dat het vee krijgt toegediend. De onderstaande link werkt niet.

  http://library.wur.nl/WebQuery/artik/lang/1713924

 • no-profile-image

  jack

  Qwerty, het gaat er niet om wat 'fouter' is. Chinese 'kindslaven'- of wat dan ook - zijn ook niet goed te praten. Fout is fout. Je gooit hier niet met recht (chemisch) afval op straat omdat ze dit in India nog veel meer doen. Je doet het niet omdat het niet goed is om te doen en omdat er alternatieven zijn. En bovendien, bont wordt niet gekocht om een leven lang te dragen maar puur voor de sjiek.

 • no-profile-image

  Nic

  Nou Petra,
  Als de mate van vleesconsumptie in Nederland een eerste levensbehoefte is, dan is bont dat ook.
  Daar komt bij dat als jij je vlees eet, je ook verantwoordelijk bent voor moord ( jouw woorden ).
  Het is natuurlijk wel gemakkelijk om je eigen inkopen af te doen als eerste levensbohoeft en die van een ander te bestempelen als overbodige luxe.
  Je meet je dan toch wel een houding aan waar ik zo mijn bedenkingen bij heb.

 • no-profile-image

  Petra

  Ik wil best verder ingaan over hoe mensen met hun huisdier omspringen, maar dat is volgens mij een totaal andere discussie... hadden we het hier niet over nertsenfokkerijen ?

  Ja, huisdieren worden niet altijd goed verzord en ja, ik ben tegen kleertjes voor dieren. Ik ben tegen alle vormen van dierenleed ! Ook tegen mensenleed trouwens... en dan doel ik niet op financiele malaise, maar over mishandeling, doodslag en moord.

  Ik geloof ook zeker dat er nertsenfokkers zijn die gevoel hebben bij wat ze doen en proberen er het beste voor hun dieren uit te halen wat erin zit. Helaas komt hier alleen bij kijken dat ze na een opgesloten leven in een kooi vervolgens worden gedood omdat ze mooi zijn...

  Het is gewoon onwerkelijk dat er dieren moeten sterven omdat hun uiterlijk geld oplevert (denk aan nertsen en zeehondjes).
  In welk opzicht is het fokken en doden van nertsen aanvaardbaarder dan het doodknuppelen van zeehondjes (op de manier van doden na dan !).
  Het gaat daar ook om de handel in bont en geld...

  En by the way... ik bler niet... in tegenstelling tot anderen hier... ;-)

 • no-profile-image

  Dirk

  Ik ben benieuwd of de meerderheid in Nederland bereid is om te betalen voor het einde van de nertsenfokkerij. Voor de nertsen veranderd er niets, die krijgen het waarschijnlijk slechter. Het is dus vreemd dat wij met z'n allen moeten betalen voor de grieven van een kleine groep mensen. Dat is hetzelfde als een buitenlandse bank die failliet gaat, en dat wij de spaarders hun geld terug geven.

 • no-profile-image

  Stefan

  Jack, uit Tilburg. Als we praten over luxe en puur voor de sjiek, wat er dan allemaal "goed en fout" is, zijn we nog lang niet uitgepraat.

  Nertsen = Handel. Hoe je het nu ook ziet, er zijn mensen die het product bont aanschaffen en op die vraag moet je inspelen.

  Als we dan gaan vertellen dat het fout is, dat we zo niet om moeten gaan met dieren, melden dat het niet milieuvriendelijk is.
  Dan vergelijk ik het maar met vakantie.
  Dit is LUXE! En het liefst gaan we 3 x per jaar.
  We stoken er tonnen diesel, benzine en kerosine doorheen, puur voor de luxe, omdat het leuk is, mooi is, omdat er behoefte naar is. Daar zeurt niemand over. Dat heeft allemaal met commercie te maken Jack, dezelfde commercie die jij nu in dit topic afkraakt.

  Met andere woorden, je spreekt jezelf tegen..... Nu komt vermoedelijk de reactie terug.... ja maar, ik ga niet 3x per jaar op vakantie... dus ik werk daar niet aan mee.

 • no-profile-image

  Harm

  Petra,
  Ik merk dat jij een echte pelsdierfluisteraar bent. Jij zal wel zeer lange gesprekken voeren met al die pelsdieren, ik heb wel eens de moeite genomen,maar ze laten weinig blijken. Geld trouwens voor de meeste dieren, ze zijn meestal nieuwsgierig maar echt wat zeggen.... nee daar moet je Petra voor hebben.

 • no-profile-image

  HERMELIJNTJE

  Ik denk dat de nertsenboeren niet goed begrepen hebben wat de afspraak in de akmer eigenlijk wel betekent. Kortom houdt het in dat over 10 jaar de heleboel gelukkig is gesloten en in dit beschaafd land geen nertsen meer worden doodgemarteld. Ook zijn de omwonenden van zo'n stinkend bedrijf van alle stank af. Proficiat aan iedereen die heeft meegewerkt om deze absurde sector uit het land heeft gedeporteerd. FANTASTISCH

 • no-profile-image

  JustBe

  Harm uit Lunteren....je zegt dat je wel eens de moeite hebt genomen om naar de dieren te luisteren......NOT! Want als je ECHT de moeite had genomen, dan had je hier niet zo'n domme opmerking jegens Petra gemaakt! Kijk voor de lol eens in de ogen van dieren die lijden....kijk er eens goed in en vertel mij dat je niks ziet?! Wat een domme, domme opmerking.....

  Jeroen; je hebt een punt als je stelt dat 'onze' nertsen het beter hebben dan buitenlandse nertsen. Dat zal ik zeker niet betwisten. Maar het gaat er niet om of de dieren het beter of slechter hebben dan de buitenlandse dieren, nee het gaat om het feit dat deze dieren gefokt worden om daarna onvrijwillig hun pelsje af te staan aan de mens! Dat is het discussie punt en niks anders. En natuurlijk vergelijken Petra en ik het met mensen, waarom niet? Wij behandelen de ergste misdadigers en zwaarste criminelen nog vele malen beter dan onschuldige dieren! Puntje om over na te denken hoor. Wie vormt er namelijk een groter gevaar voor de mensheid? De mens zelf of een dier.......???

 • no-profile-image

  Peppie

  @ Piet...
  Weet niet of je ooit in de states bent geweest, maar dat gezette is heel erg makkelijk te verklaren. Bestel gewoon een stukje vlees of een glas cola. Je zult niet weten wat je overkomt !
  Je krijgt een halve koe op je bord en een glas zo groot, daar kan een weeshuis van drinken. En nee, dan bestel je niet eens een "large".
  Ik geloof niet dat de betaling voor compensatie in de handen van de burger ligt. Zoals ik al eerder zei... heeft de kroegeigenaar compensatie gekregen voor de terugloop in inkomsten nu er niet meer gerookt mag worden ???
  Nee... en waarom ? Er zijn alternatieven.
  Nu ben ik de beroerdste niet ;-) en vind ik het ook best ok dat er "een soort"van compensatie komt voor nertsenfokkerijen aangezien het totale bedrijf wordt opgedoekt.

  Maar wordt er vanuit de nertsenfokkers ook daadwerkelijk meegedacht.
  Stel dat het verbod er niet doorkomt... dan komt het er zeker weten over een poosje wel... en dan zeer waarschijnlijk zonder compensatie.

  Laten we hopen dat PVDA en SP verstandig en humaan zijn en VOOR miljoenen dierenlevens en voor een overgangsregeling voor de fokkers kiezen.
  Laat de regering dan het geld dat ze in die achterlijke drempels stoppen (in Vinkeveen bouwen ze drempels op drempels op bruggen notabene) eens in een mooie overgangsregeling stoppen.
  Er zijn zo ontzettend veel zinloze projecten waar ons geld ONGEWILD heen gaat... terwijl dit nu juist een zinvolle investering is. Leven VOOR dood !

  P.s. ik geef al geld, voor het geval je je dat nog afvraagt, maar dan niet voor de fokkers, maar voor het leven van de nerts !!! Het leven van een fokker wordt niet bedreigd... ze kunnen naar alternatieven zoeken. hadden ze al jaren geleden mee moeten beginnen.
  Wat een ontzettende klote business om je boterham mee te moeten verdienen !

 • no-profile-image

  Ronald

  Kijk die arme beestjes eens in hun kleine, draadstalen kooitjes heen en weer draaien van gekte. En daar verdient dan iemand zijn geld mee, die fokkers moeten zich doodschamen.
  Je vader zal zo'n beroep hebben, diep triest.

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Wanneer is een project zinloos? Ik vind het zinloos als er geld gaat naar een nieuwe weg, en er geld gaat naar een clubje die de weg probeert tegen te houden op alle manieren. Jij vindt drempels zinloos(ik ook), mensen die hun kat (of erger) verloren zijn in het verkeer, zijn waarschijnlijk voor drempels in hun eigen wijk. Leven Voor Dood. Maar als je zegt dat nertsenhouders voor alternatieven moeten zoeken, dat doen ze al, er wordt volop geïnvesteerd in Oost-Europa en omgeving. Nertenshouders zien het niet als klote business, zij houden in hun opinie nertsen op een diervriendelijke wijze voor een luxe markt. Maar dat laatste geldt ook voor 90% van de vleessector. Ik zie dat alles niet als klote business, de dieren ervaren welzijn, en onder de streep blijft er ook wat over.

 • no-profile-image

  Petra

  Even voor de duidelijkheid aan degenen die overduidelijk erg snel conclusies trekken... ik ben GEEN vegetarier en al zeker geen nertsenfluisteraar... (kun je geen leukere grap bedenken ?!) !

  Jullie gaan volledig aan het feit voorbij dat nertsen worden gefokt voor hun VACHT. Geen eerste levensbehoefte dus, maar een luxe artikel !!!
  Vlees is voedsel en dus een eerste levensbehoefte (al eet ik weinig vlees, ik mag me (helaas) geen vegetarier noemen).

  Ik begrijp de bijna wanhoop van boeren die hun business/passie (hoe erg ook) verliezen. Maar NIETS maar dan ook niets weegt op tegen het fokken en dood maken van levende wezens. Waar is je moraal en je verstand als je dat niet kunt zien...

  Ja ik vergelijk dieren met kinderen... overgeleverd aan de grillen van de volwassen mens.
  Wie heeft jou ooit gezegd dat jij mag beslissen over leven en dood ????
  Wie heeft jou gezegd dat je superieur bent aan alles wat leeft ???

  En dan voor zoiets als een bontjas ! Wat je ook zegt... het raakt kant noch wal...

  Het blijft MOORD....

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Dieren evenveel rechten als mensen, ik hoop dat t nooit gebeurd, want dan ben ik mn werk kwijt en stromen de pegels niet meer binnen ;) Effe serieus, ik kan best ander werk zoeken, en ik verbeeld me dat ik zat talenten hebt. Maar ik voel me gelukkig in de intensieve veehouderij, ethisch gezien hebben wij het prima voor elkaar. Ook ik wens iedereen een diervriendelijke weekend! Mijn kalveren krijgen een extra knuffel.

 • no-profile-image

  Kippenboer

  Ik ben het helemaal eens met qwerty ytrewq. Er gebeuren wel ergere dingen in de wereld. Laten de tegenstanders zich daar voor inzetten. Zal wel teveel moeite zijn. Dit bont gaat natuurlijk allemaal naar het buitenland. Als je er mee in Nederland loopt wordt je waarschijnlijk met pek en veren besmeurd!

 • no-profile-image

  Petra

  Zouden dieren in kooien gelukkig zijn denk je ???

  En dan bedoel ik alle dieren !
  naar mijn idee zijn dieren in vrijheid het mooist... en waarom ? Omdat ze hun natuurlijk gedrag kunnen vertonen en uiten, zoals het ook zou moeten... maar dat is alleen maar een illusie in onze wereld, maar wel mooi gedacht toch ...? :-)

  Ik geloof ook zeker dat er nertsfokkers zijn die het goed met hun dieren voor hebben en ze proberen het naar de zin te maken... alleen het vervolg is te erg voor woorden.
  Hoe kun je een dier recht in de ogen kijken (laat staan jezelf), terwijl jij zijn lot in handen hebt en mag beslissen dat ie dood moet om zijn vacht.

  Straks komt er een idioot die vindt dat blond haar wel tof is om pruikjes van te maken. Gelukkig ben ik niet blond....

  Ik blijf het een klote business vinden... maar ja.... wij mensen zijn nou eenmaal zakelijk ingesteld... we hebben echt alles over voor geld en een mooi bestaan, zelfs als er voor gedood moet worden.
  En dat terwijl er zoveel alternatieven zijn.

 • no-profile-image

  Akkerbouwer

  Met verbijstering heb ik je mail gelezen Vosje uit Rotterdam,Christenunie is niet alleen voor de dieren maar ook voor de mensen!De honderden gezinnen die leven van de nertsen en bont enz. moeten niet op zomaar moeten stoppen maar op een Christelijke manier!

 • no-profile-image

  Jeroen

  jack,

  Misschien niet zo product voor Nederland.
  Maar ben blij toen in Estland,Rusland,Letland,Noorwegen etc was, dat ik bonten muts had. Daar kan geen alternatief product tegenop qau warmte.

 • no-profile-image

  Petra

  Ik mag toch hopen dat je het verschil kent tussen vlees (iets dat je kunt eten met de nodige vitamines (denk aan schijf van vijf)) of bont (een luxe product, waar we absoluut buiten kunnen).

  Kom nog maar eens met een beter argument !

 • no-profile-image

  Marjon

  Als nertsfokkers het zo goed met hun dieren voor hebben en het hen naar de zin maken, zou dat automatisch moeten betekenen dat je plezier aan het dier beleeft en ervan geniet, maar ook zelf gelukkiger door wordt en van het dier gaat houden. Hoe kun je dan het dier recht in de ogen kijken en doden?

 • no-profile-image

  Petra

  Ik denk dat je je flink vergist in de opmerking "kleine groep mensen" !

  En ja, ik persoonlijk ben bereid te betalen voor het leven van een nerts en ze te behoeden voor een oneerlijke, en vrijwillige dood.
  Beter dat, dan dat mensen betalen voor hun vacht.

  En wat er voor de nertsen veranderd.. ??? Ze worden niet meer geboren, want ze worden niet meer gefokt om vervolgens te worden gedood. Alleen nog maar in het wild !!!

  Daar gaan we voor en daar zijn ze het mooist om te zien... het zijn prachtdieren !

 • no-profile-image

  JustBe

  De meeste reacties die ik hier lees zijn van mensen die zich wellicht niet eens bewust zijn van het leed dat gepaard gaat met dit soort luxe produkten? Waarom bont? Okay, het schijnt dus warm te zijn in koude winters....kan ik inkomen. Maar voor de rest zijn alle argumenten die ik hier lees gewoonweg nonsens! Er is geen enkel excuus te bedenken voor dierenleed, werkelijk geen enkel excuus! Betrek dit leed eens op jezelf. Hoe zou jij het vinden als dit leed werd toegepast op mensen? Geheid dat je daar woest en gefrustreerd van zou worden?! Ik wel hoor, ben absoluut fel tegen mensenleed, maar ook tegen dierenleed! De mens is in de waan dat ze het 'alleenheersrecht' op deze planeet hebben. FOUT. De mens deelt deze planeet met tig miljoen andere wezens, die allemaal even belangrijk zijn als de mens zelf. Besef aub dat zonder dieren jullie niks te eten hebben! Benader en behandel dieren met respect en jullie zullen van alle dierenactivisten verlost zijn!
  Enfin, hoe dan ook. Ik zal wel weer tegen een muur staan te praten. Mensen zijn egoïsten, hebzuchtige graaiers die over lijken gaan.....ja lijken! Alle dieren die sterven omwille van de mens, dat bloed heb jij aan je handen. Het maakt je een moordenaar.....
  Ga beseffen dat we deze aardkloot met dieren en planten delen en dat we daar dankbaar voor moeten zijn.

 • no-profile-image

  Kaar

  ik vind het prima dat het nersenverbod van de baan is.Gecontroleerd werken in nederland is beter dan alles naar het oostblok verlaatsen.Ik ben zelf geen nertsen houder maar gun iedere ondernemer het beste. En zolang er vraag is naar bont is het prima. Nertsen mannen véél succes in de toekomst!!

 • no-profile-image

  Berend Botje

  Zie eens, Hermelijntje spreekt over deporteren, sluit aan bij mijn posting daarvoor over fascistisch gedachtengoed.
  Hier blijkt maar weer uit dat de ethische moraal bij dit soort mensen zelf ver te zoeken is
  Als de tegenstanders van de nertsenhouderij zelf eens hun eigendommen zonder vergoeding ontnomen werd, tevens al hun werk van tientallen jaren een klap teniet gedaan werd en ook daar nog over heen een publieke veroordeling van hun leven en werken, notabene binnen het kader van de wet in Nederlandl. Hoe zou men dan oordelen. Maar misschien zijn al deze actievoerders mensen met geen bezittingen en geen werk ? Gezien het feit dat men daar zo licht over denkt.

 • no-profile-image

  ()

  Als je in Nederland iets verbied, dan wordt het wel in een ander land gedaan. (misschien wel zonder wet er achter)

 • no-profile-image

  Marjon

  Waarom er zoveel dieren op jonge leeftijd sterven, is waarschijnlijk te wijten aan alle hormonale rotzooi die zij eten doordat onze veehouders de dieren laten inspuiten. Waarvoor sterven er zoveel mensen aan kanker in Nederland? En hoe zou het komen dat er in mediterrane landen nauwelijks kanker voorkomt? Juist, door de voeding!

  Wat is het verschil tussen een kat, een hond of een nerts? Volgens mij zijn het allemaal levende wezens die goed behandeld dienen worden en de ruimte en vrijheid moeten genieten.
  Van mijn kat laat ik in ieder geval geen mutsje maken als ik het koud mocht krijgen.
  Voldoende alternatieven om ons warm en modieus te kleden.

  Waarom het asiel zo vol zit met dieren? Er wordt al gesproken over een plan om katten bijvoorbeeld verdoofd te laten castreren of steriliseren, zodat er minder dieren geboren zullen worden. De arme biggetjes in ons land worden nog steeds ONVERDOOFD gecastreerd en de nertsen nog steeds van hun vachtje ontdaan, omdat het dier de mensheid in deze materialistische consumptiemaatschappij zou moeten dienen. Een dier is geen product, maar een levend wezen, dat we met respect moeten behandelen. Nederland zou eenzaam zijn zonder de warmte die een dier ons biedt!

 • no-profile-image

  Saskia

  ...en op het CDA en de VVD hoef je al helemaal niet te rekenen, want die spreken niet eens over een verbod. Rentmeesterschap noemt men dat, het CDA staat hier helaas ver vanaf. Het is te belachelijk voor woorden dat deze walgelijke industrie in stand wordt gehouden, omdat een aantal Paris Hiltonnetjes en Beyonceetjes zo graag een dierenlijk om hun lichaam willen hebben. Ik word hier heel verdrietig van...

 • no-profile-image

  Harm

  Justbe, wie ben jij dat je kunt oordelen over wat ik wel en niet doe. Dat is nou precies datgene wat jullie soort doet: vertellen wat een ander wel en niet moet, mag of kan doen. Jij weet helemaal niets van mij. Ik loop al 40 jaar in de sector, ik heb varkens, koeien, kippen en paarden gehad. En nog steeds heb ik dieren op mijn erf, ik heb heel veel dieren in de ogen gekeken, maar de angst heb ik zelden gezien, of het moet de angst voor onweer, verkeer of de grote buitenwereld zijn. Leed heb genoeg gezien bij mensen om het verschil te zien. Jij denkt te weten wat een dier voelt, maar dat weet niemand. Dus ook jij kunt je mond houden wanneer je weer eens denkt te weten wat een ander wel en niet mag doen.

 • no-profile-image

  Petra

  Ik wordt dus echt niet goed na het (gedeeltelijk) lezen van onderstaande berichten !

  Er wordt gepraat over sectoren, producten, duurzame en milieuvriendelijke kleding dat je een LEVEN lang draagt...

  Ik geloof dat er hier volledig aan wordt voorbij gegaan dat we over levende wezens praten die hun vacht (huid) onvrijwillig moeten afstaan aan mensen die het nodig vinden zo'n lekker warm en chique (of moet ik zeggen ZIEK) jasje of mutsje op te kunnen zetten.
  Ongelovelijk hoe we praten over het villen van levende wezens met een hart, hersens, bloed, gevoel en emoties.

  Mensen laat je hersens werken... de business kant is zo ontzettend bijzaak... we verzinnen wel weer wat anders... laat die ondernemers zich eens verdiepen in nepbont. GOEDE BUSINESS kan ik je verzekeren.

  Geen enkel leven zou voor geld geruimd moeten worden..

  SCHANDALIG !!!

 • no-profile-image

  H.A.H.

  Valt me mee want de CU's zijn vaak ook van die linkse rakkers. Maar petje af

 • no-profile-image

  Ronald

  De fokkers hebben pech, net als de filmrolletjes makers. Tien jaar te weinig om investeringen terug te verdienen..
  Welke ziekerd gaat nertsen fokken.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  @Petra. Ik vind dat je een waardevolle opmerking hebt geplaatst over het gelukkig zijn van een (huis)dier.
  Je hebt volkomen gelijk dat je dit kunt zien aan de gezondheid en gedragingen van een dier.
  Maar zou het dan niet zo kunnen zijn dat professionals die beroepsmatig dieren houden heel goed in staat zijn te oordelen over dieren gelukkig zijn?
  In alle takken wordt dit daarbovenop (verplicht) gecontroleerd door een dierenarts.
  PS. Om de discussie voor te zijn; zowel bij beroepsmatige alsook hobbymatige houders van dieren zit er kaf tussen het koren.
  En dat die eruit gegooid worden zal niemand moeite mee hebben, de beroepsmatige dierenhouder al helemaal niet.

 • no-profile-image

  Dirk

  Wat bezielt mensen om zomaar te roepen dat bont helemaal fout is. Die dieren worden gehouden om hun vacht, omdat er nu eenmaal mensen zijn die zich willen onderscheiden van anderen, of gewoon omdat ze het mooi en prettig vinden om te dragen.
  Wat een poeha altijd maar weer. Pure afgunst, wat ik niet wil en kan, gun ik een ander ook niet. Laat eenieder de vrijheid om daar zelf over te beslissen. Het is niet eens erg, het is gewoon. Het zijn dezelfde gefrustreerde apen, die er voor gezorgd hebben dat je in sommige delen van het land niet echt veilig meer over straat kan, die wel vinden dat een ander geen bont mag fokken. Laten ze eens kijken wat er met ons bestaan gebeurt. Die pelsdieren zorgen voor een mooie jas, het linkse beleid zorgt voor geweld en diefstal op straat. Wat is belangrijk.

 • no-profile-image

  kwekje@hotmail.com

  Justbe,
  Ik ben ook geen voorstander hoe criminelen hier worden gestraft. Heb dichtbij meegemaakt, dat de moordernaar maar 10 jaar kreeg.
  Leed wat is leed. Echt waar, waar maak je dat uit op? Heeft een koe die op stal staat die veel melk geeft, niet ziek is en op tijd drachtig leed omdat ze binnen staat? Als onze nersten in "korte" tijd erg goed groeien, waarbij we geen medicijnen gebruiken, hebben ze dan leed? Dieren en mensen met leed, hebben altijd falen in hun immuunsysteem. Ik ben alleen voor een verbod als er geen vraag is. Laat de handel hun gang gaan.Overheid moet zich eens wat terug naar hun basis gaan en niet met van alles bemoeien hoe mensen moeten leven.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Als we het toch hebben over het gebruik of, zoals gesteld wordt, misbruik van dieren, dan graag een antwoord op de volgende vragen;
  Welk recht heeft een mens om een dier als huisdier te houden? Kan iemand mij vertellen of een hond, kat, kanarie, vis, paard etc. etc. er zelf voor gekozen heeft huisdier te worden?
  En kan iemand mij onderbouwen dat dit niet puur voor het genot (misbruik mischien?) van het de mens is.
  En kan iemand mij vertellen of de kat of hond zich prettig voelt de hele dag opgesloten te zitten tussen vier muren?
  Zo ja, waar zie je dat aan. En zo nee, mag je zo'n (huis)dier dan jaren kwellen puur voor het genot van de mens?

 • no-profile-image

  Marcel

  Marjon, weet je misschien waarom alle dieren in stallen werden gehouden? Omdat we veilig voedsel willen, daarom zijn de dieren allemaal op stal gekomen. Het veiligste ei en het minste antibiotica per dier komt op naam van de legbatterijkip. De uitval in de varkenshouderij is bij biologische bedrijven ook hoger dan in de gangbare varkenshouderij. Een ziek dier niet behandelen met antibiotica is erg dierenleed toebrengen!! Maar het grootste probleem is dat diervriendelijk en milieuvriendelijk niet samen gaan. Grote ruime stallen geven meer uitstoot van broeikas gassen, koeien in de wei geven ook veel meer uitstoot dan het hele jaar de koeien op stal. Ik vind het heel erg dat ik niet meer het veiligste voedsel kan kopen in de winkel en dat door actie's (chantage) van milieugroeperingen! Want het legbatterijei is het veiligste ei. En zeg nu niet dat die kippen zich niet goed voelen, als een kip zich lekker voelt legt ze maximaal eieren en op de legbatterijen hebben ze de grootste aantallen eieren per kip per jaar. Maar volgens mij ging het hier over het verbod op nertsenhouderijen wat er gelukkig niet komt.

  Groetjes Marcel

 • no-profile-image

  JustBe

  Ronald: welke ziekerds gaan nertsen fokken? Mensen die denken te mogen oordelen over leven en dood....
  Mensen die letterlijk over lijken gaan om aan hun centjes te komen.
  Trouwens voor alle juichenden: wacht het debat a.s. donderdag maar eens af. Wellicht dat de PVV nog eens leuk uit de hoek kan komen......(inside informatie)

 • no-profile-image

  e.de vos

  met verbijstering heb ik dit bericht gelezen een partij als de ChristenUnie (waarvan ik dus verwachte een Christelijke manier van omgaan met de natuur) moet zich diep schamen om niet te willen instemmen met het verbod op fokkerijen van pelsdieren in nederland.
  Dit is geen Christelijk gedrag maar ronduit schofterig!! Haal dat woordje Christen maar snel weg!!

 • no-profile-image

  redactie

  De redactie van het Agrarisch Dagblad stelt het op prijs dat u meediscussieert, maar zal kwetsende, beledigende of andere niet passende reacties verwijderen.

 • no-profile-image

  Marcel

  Nou Marjon, dan is er dus vanaf nu geen vrije dagen, feest,vakantie etc. meer nodig dus mensen dat word gewoon een werkweek van 80 uur!! Da's pas goed voor de economie!! Of vind je dit onzin marjon?? lul dan zelf niet zo stom!

 • no-profile-image

  Dirk

  Petra, je naief als je denkt dat met het afschaffen van de pelsdierenhouderij een einde maakt aan de geboorte en sterfte van pelsdieren.
  De vraag blijft hetzelfde, alleen zullen de pelzen uit andere landen gehaald worden. Dus is het een kwestie van verplaatsen. Jammer dat de samenleving geld moet spenderen om een fokkerij van pelsdieren te verplaatsen. De nertsen zijn het kind van de rekening. Dat vindt ik ook zo dom aan jouw, dat je dat niet snapt. Jij maakt het leven van al die pelsdieren die uit nederland moeten vertrekken alleen maar slechter.
  Denk daar nu eens goed over na.
  Wil je een eind aan het fokken van pelsdieren, dan moet je de wereldwijde handel erin verbieden.

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Ach gut, is de PVV toch nog ergens goed voor.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Petra; Justbe,

  Vergelijk het nu niet eens met een mens, het dier heeft emoties bla bla bla.
  Ik zit ook op een bedrijf met 10.000 nersten. Ze krijgen elke dag twee keer daags lekker eten. Ze hebben de ruimte, speeltje in het hok. Prachtig leven.
  Ze worden een bak aan het gas gezet merken er niks van. Whats the problem?
  Want als je dit erg vind, moet je ook geen vlees,geen melk of andere produkten van dieren gebruiken. Ofwel je houd geen leven over.
  Ik heb in Oost Europa gezien, hoe die dieren daar worden gehouden, sorry dan hebben ze het bij ons toch velen malen beter!!

 • no-profile-image

  Petra

  @ Melkveehouder
  Je hoeft maar naar het gedrag en de gezondheid van een huisdier te kijken en je weet of het gelukkig is...
  Mijn dieren hebben alle vrijheid van de wereld... en dit merk je ook direct.
  Ze zijn vrolijk, gezond, knettergek op z'n tijd en erg lief voor mensen.
  Ik heb een rottweiler en 2 katten.
  En nee, hij ligt niet aan een ketting, hij woont gewoon bij ons. Hij is erg aanhankelijk en dan word ik alleen maar pissig dat zulke lieve honden soms aan de ketting gelegd worden puur voor de waak, terwijl ze zo het beste met jou voorhebben en zoveel meer te bieden hebben.

  Marcel.. je hebt een punt... ik vind het ook erg hoe sommige (huis)dieren behandeld worden, maar in dit geval gaat het over fokdieren.
  Maar inderdaad het is soms te erg voor woorden dat vissen in de kom, cavia's in hun propvolle strontbak en honden en katten aan hun lot worden over gelaten.
  Ze hebben alleen ons en vertrouwen volledig op ons... helaas wordt dit vertrouwen vaak beschaamd.
  Mensen verdienen dan zo'n dier niet...
  Het zegt alleen maar erg veel over de kronkels in onze kop soms.
  Als het ons uitkomt is het leuk... als het lastig wordt of verzorging nodig heeft is het geld op en zetten we 'm aan een boom of laten we de schildpad los in de sloot.

  Ik geloof zo langzamerhand dat we het er dus wel over eens zijn dat dierenleed erg is en onnodig.
  Voor bont zijn er diervriendelijke alternatieven... je zegt "bont gaat een leven lang mee".
  Behoort dat leven niet toe aan de nerts ???

 • no-profile-image

  reactie voor

  Voor Marjon en Petra. Ten eerste; Hormonen gebruik bij dieren is uit den boze. Wij worden hiervoor zwaar gestraft, dus doen dat niet. Hormoon gebruik bij mensen komt veel meer voor. Jullie gebruiken vast de pil of zo.
  Er worden giga veel dieren in kooien gehouden. Vogeltjes in de woonkamer, konijntjes in de woonkamer, hamstertjes, cavia's, katten en zelfs honden. En alle die ik nog ben vergeten. Wonen in A'dam is erger dan als nerts wonen in een kooi!!! En als je in Vinkeveen woont hoef je niet te denken dat je elite ben hoor.
  Wees reeel.

 • no-profile-image

  Marjon

  Op de reactie van het kortzichtige mens zal ik niet ingaan, bovendien reeds deels gereageerd in voorgaande reacties, op de reactie van Jeroen echter wel.

  In het verleden is er al diverse malen gesproken over een hormoonschandaal en dat zal altijd een onderwerp van gesprek blijven, doordat er, daar waar mogelijk, mensen zullen sjoemelen, waar geld te verdienen valt:

  http://www.elsevierretail.nl/1042315/Food/Food-nieuwsbericht/MogelijkHormoonschandaalVleessector.htm

  Ook de kiloknaller bij mij om de hoek werd een aantal jaren geleden gesloten vanwege de handel van illegaal vlees uit België en neem maar aan dat wij allemaal, zonder dat we er bewust van waren, geïnjecteerd vlees met hormonen hebben gegeten.
  Voorts ben ik er van overtuigd dat vee dat ooit in aanraking is geweest met een hormoonbehandeling deze hormonen bij de fok zal doorgeven aan zijn nazaten.
  Overtuig mij er maar van dat dit niet het geval is.

  En ook hiervan ben ik recentelijk behoorlijk geschrokken:
  http://library.wur.nl/WebQuery/artik/lang/1713924

  Er wordt wereldwijd gerommeld met vee, ook in Nederland.

  Ook schijnen wij Nederlanders de meest lange mensen ter wereld te zijn en hoe zou dat nu komen? Dat zijn vragen die mij toch wel enorm bezig houden.

 • no-profile-image

  kwekje@hotmail.com

  Mogelijk hormoonschandaal vleessector


  Marjon,
  Mogelijk, wat staat er in het woordenboek achter? Niets is zeker en geloof mij, dat meer dan 99,9% hier niet achter staat als het waar is.
  Ik sta voor mijn producten en voor het welzijn van mijn dieren. Als ik er niet goed op pas verdien ik niks. Doordat ik onnodige kosten moet maken. Maar desondanks gebruik ik ook antibiotica.
  Heb in een vroeger gebeuren op een ecologisch bedrijf gewerkt en daar was het welzijn echt niet beter en het verbruik van antibiotika ook niet minder.

  Maar terug naar het onderwerp. Zolang er vraag is, moet men kunnen produceren op zo´n diervriendelijk manier en wat is die manier? Ik vind deze manier niet verkeerd, misschien zijn er nog verbeteringen mogelijk, maar om nu te preferen dat biologisch of naar mens vergelijkend manier het best welzijn is, geloof ik niet.

 • no-profile-image

  Petra

  Wat er onder die streep staat daar draait dan ook alles om.
  Of er dieren van hun vrijheid beroofd worden maakt de fokker geen flikker uit.
  De nerts heeft geen keus... de nertsenfokker wel !

  Ik heb in het verleden ook m'n oude schoenen wel eens weg gegooid en moest ook op zoek naar alternatieven (het verschil is dan wel dat ik vijwillig zonder werk zat). Die alternatieven zijn er zat... waar een wil is, is een weg.

  Ik heb al zo'n 7 katten in 10 jaar tijd verloren in het verkeer (in een 30km zone !), maar heb nog steeds een hekel aan drempels ;-).
  Drempels zijn zinvol als ze op zinvolle plekken worden geplaatst.
  Maar dat is weer een ander onderwerp.

  Gelukkig woon ik nu ergens waar geen auto's rijden... althans een stuk verderop.
  Maar vrijheid hebben ze wel en hebben hun leven in eigen hand (voor zover dat kan in zo'n propvol volgebouwd land).
  Ze hebben recht op de keus, zoals wij mensen die ook hebben... wij mensen voelen ons superieur aan alles wat leeft en anders is.
  We noemen onszelf intelligent... de ellende is begonnen toen de 1e persoon dat woord in z'n mond nam.
  We verkloten de wereld en onderdrukken en verdrukken alles dat anders is als wij, maar het wordt anders als de pegels belangrijk worden Dan maakt het allemaal helemaal niet meer uit... "het is toch mijn werk en mijn boterham". Of er dooien bij vallen in het proces is een detail !

  Wat een ontzettend ego hebben we toch met z'n allen.
  Ik hoop echt dat er een dag komt dat wordt ingezien dat dieren dezelfde rechten hebben als mensen.

  Ik ga 'm waarschijnlijk nooit meemaken, maar ik blijf dromen !

  I'm off... ik ga weekend vieren.
  Iedereen een diervriendelijk weekend gewenst... ;-) !

 • no-profile-image

  C. Goossens

  Hallo iedereen,

  Ben super blij dat ze weer verstand hebben gekregen daar in de kamer en kan ik weer verder aan mijn toekomst werken. SUPER!!!

  Groeten uit Brabant.
  Goossens

 • no-profile-image

  qwerty

  Als er een kalf geboren wordt ,gezond en wel is dat een wonder . als je hem goed verzorgd dat zie je aan de mooie vacht geeeft ie goed melk en ook nieuwe kalfjes dit is goed zo

 • no-profile-image

  Petra

  Daar wil ik eigenlijk nog aan toevoegen dat mensen (bijvoorbeeld eskimo's) die bont dragen in verre koude landen deze dieren voor consumptie slachten en bijna alles van een dier "gebruiken" ... zo ook de huid. Ze gebruiken deze huiden tegen extreme kou en hebben daar geen winkels op elke hoek waar ze lekkere wollen kleding kunnen kopen.

  Daar is het een levensbehoefte... valt het kwartje ?

  Bont van nertsen gaan o.a. naar rijke stinkerds die in hun wereldje de blits willen uithangen.
  Waarom geen nep bont... mooi nepbont valt niet van echt te onderscheiden en je doet er geen vlieg kwaad mee...
  :-)
  Onbegrijpelijk !
  Waarom gaan nerstenfokkers gewoon nu niet al naar alternatieven zoeken in plaats van wachten tot het verbod er komt en schreeuwen van de hoogste toren... want dat gaat er komen al is het misschien niet vandaag !

 • no-profile-image

  Marcel

  Petra, en de dieren bij alle burgers dan?? Hebben deze geen recht op dierenwelzijn?? Honden met kleren aan, belachelijk. Waarom word daar niks tegen gedaan?? Dat durf je niet, kan je eigen baas zijn. Ik vind jullie erg laf dat je niet verder durft te kijken en met oogkleppen op bleren. En Janny, waar zitten de nertsen beter gehuisvest dan in Nederland??? Ik zie bij burgers heel veel dieren die het slechter hebben dan de Nertsen!! Ik heb zelf geen Nertsen maar ken meerdere bedrijven met nertsen die erg goed voor hun dieren zorgen!

 • no-profile-image

  Marjon

  Er is altijd wat aan de hand in de bio-industrie, Jeroen. Zoals recentelijk de Q-ziekte. Veedieren zouden net als mensen wereldwijd moeten worden ingeënt, zodat niet uiteindelijk een grote groep dieren moet worden geruimd, dat is dierenleed. Verschrikkelijk voor de boer, voor het dier en de burger die op televisie vol afschuw het hele tafereel op de voet moet volgen omdat deze tegen dierenleed is en wil weten wat er in Nederland met onze dieren gebeurt.

  Ik vertrouw er op dat jij wel goed voor je dieren zorgt, maar het gebruik van antibiotica zorgt ervoor dat mensen door een bepaald soort antibioticum resistent raken en dat blijkt pas op het moment nadat zij de kuur hebben afgemaakt, terwijl ze niet voor niets een antibioticum kregen voorgeschreven.

  Als ik vlees koop, dan wil ik niet het gevoel hebben dat ik bij de apotheek ben langs geweest, maar langs de keurslager c.q. biologische slager.

  Als ik ooit zou hebben geweten dat biggen ongecastreerd zouden zijn verdoofd dan zou ik al lang geleden gestopt zijn met het eten van vlees. Het zullen je eigen ballen maar zijn! Auw!

  Ik ben absoluut voorstander van biologisch boeren, omdat ik vind dat de dieren een goed leven moeten hebben geleefd. Dan minder dieren, minder vlees eten en de vleesprijzen omhoog! Een grote hoeveelheid eten van vlees zorgt toch voor darmklachten.
  Mensen moeten meer vezels eten.

  Laat de overheid biologisch boeren maar stimuleren en een bijdrage leveren. Voeding is immers een eerste levensbehoefte. Het dragen van bont absoluut niet.

 • no-profile-image

  Petra

  @ Marcel...
  dat het verbod er niet zou komen is nog niet zeker. over een week of twee weten we het !
  @ Marjon... heb me rot gelachen om je castratie verspreking "ongecastreerd zouden zijn verdoofd" hahaha
  @ "Degene die z'n naam niet durft achter te laten, maar wel lekker schopt" ... ik voel me vereerd dat je denkt dat Vinkeveners elite zijn !!! Hahahaha
  Ik geloof ddat je de plank finaal mis slaat met je opmerking over pilgebruik... erg dom en onnadenkend opgemerkt.
  Je hoeft hier niemand te beledigen om je gelijk te halen hoor !
  Ik heb geen dieren in kooien en sta hier ook niet achter zoals je misschien eerder had kunnen lezen.
  Dus als we het dan toch over kortzichtig hebben.... hhhhmmmmm

 • no-profile-image

  Petra

  Ik bedoelde natuurlijk "onvrijwillige dood"... dat klote toetsenbord ook soms... hahaha

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Zolang het vachtje maar warm zit, zit je in de kamer ook wel goed tussen kille bluffers.

 • no-profile-image

  domme

  Ja jagen we die sector ook nog t land uit.
  Kartonindustrie t land uit jaren geleden en textiel. Technologie staad in de 3de wereld landen wordt hier geen tv meer gemaakt. Champignos staan inmiddels allemaal in polen omdat men ze hier weg jaagt. Zo dadelijk de nertsen naar t oostblok waar ze NIETS aan dierwelzijn doen. De varkens en de koeien nog die kant uit want dat kan hier ook ECHT niet meer. Laten we de glastuinbouw ook er uit jagen gebruiken t veel gas en spaanse producten stikken toch niet van gewasbeschermingsmiddelen. Och ja transport nederland uit want is te veel fijnstof. Corus is al van India en ga zo maar door.

 • no-profile-image

  anti

  Harm Evert Waalkens moet zich schamen. Als grote subsidie ontvanger durft hij andere colega's aan te vallen.
  Die initiatiefwet had hij nooit aan mee mogen werken. Zo ga je niet met colega boeren om. Waalkens ga zelf aan de slag thuis. Ga aan het werk.

 • no-profile-image

  Nic

  Goed zo.
  Waarom nertsen verbieden? Omdat het luxe is?
  Welke mate van vleesconsumptie is dan noodzakelijk? En alles wat we meer eten ook verbieden? Hetzelfde geldt voor vis en gevogelte. Ook maar op noodzakelijk rantsoen dan? Wees reeël en geef toe dat we omkomen in luxe en dat we veel meer dieren dan alleen de nertsen "gebuiken", alleen maar omdat we het lekker(warm) vinden. En dan hebben we het nog niet over onze gezelschapsdieren, die de lol in hun bestaan soms (of vaker) ook ver moeten gaan zoeken.
  Nee, mits er goed voor een dier gezorgd wordt, en er is een markt voor die hoe dan ook vervuld moet worden, is er niets mis mee.
  Nertsen worden wetenschappelijk aantoonbaar goed verzorgd en dan zie ik geen bezwaar tegen een leren jas waar de haren nog op staan.

 • no-profile-image

  qwerty

  Er is geen enkele kleding zo duurzaam en mileuvriendelijk als bond , men gooit dit nooit weg maar draagt het een leve lang. ben benieuwd of onze geachte afgevaardigde de rug recht houden. Een pet gemaakt door chinese kind slaven dat is pas uitbuiting

 • no-profile-image

  jurie

  doe ff narmaal die mensen die weten niet anders die hebben het geleerd van hun grootvaders en ze doenm er alles aan om het de dieren naar jun zin te maken door al die regels

 • no-profile-image

  Marcel

  Ja Petra, we hebben het hier over nertsenfokkers en hun dieren! Zolang er in de wereld behoefte is aan bont zal het worden geproduceert. En naast dat het een zeer goed produkt is ( gaat je leven lang mee ) en het beste helpt tegen de kou blijft er vraag in china, rusland en dergelijke landen omdat het daar van levensbelang is voor de mensen in de koude daar. Daarnaast word ook nerts gedragen waar het niet perse noodzakelijk is om te overleven. Doordat er in de regio's met erge koude wel noodzaak is blijft de produktie van bont altijd doorgaan, dit is een feit!! Wat is dan het beste?? gecontoleerd en met veel aandacht voor dierwelzijn of ongecontroleerd en geen aandacht voor dierwelzijn??? Vul zelf maar in.......
  Maar wat me wel steeds erg raakt is dat er geen aandacht is voor welzijn van de dieren bij de burgers!! Waarom zitten de asiels mutjevol? Waarom sterven er zoveel huisdieren op veel te jonge leeftijd?? Waarom mogen de huisdieren geen natuurlijk gedrag tonen?? Waarom zitten deze opgesloten in kleine flats en huisjes, waar ze de hele dag alleen zijn?
  En zo kunnen we wel effe doorgaan, maar dat is een andere discussie naar jouw mening, en dat klopt maar ik hoor of lees hierover nergens niks en dat doet mij heel veel pijn!

 • no-profile-image

  Marcel

  In Nederland verbieden en in oost europa met europeese subsidie worden nieuwe bedrijven met nertsen opgericht! Het produkt bont word in de landen met erge koude gekocht om te overleven, daar kan geen ander produkt tegen op. Dus de dieren zullen altijd worden gehouden, is het niet in Nederland dan wel in andere landen. Maar moeten we nu geen verbod op poezen in gaan stellen?? Deze dieren worden gehouden zonder funtie: Je kunt veel beter een pluche poes hebben want die heeft het veel beter. Of vind je dit raar Jack uit tilburg??

 • no-profile-image

  Marjon

  .. uiteraard onverdoofd zouden zijn gecastreerd. Haha! Geweldig!
  Trusten!

 • no-profile-image

  Jan

  Ik zou me schamen als ik nertsenfokker was. Zoek een een intelligent beroep om je geld te verdienen.

 • no-profile-image

  Marjon

  Ach, zinloze discussie hier.
  Het dragen van bont behoort niet tot een primaire levensbehoefte in Nederland.
  Gelukkig warmt de aarde op, mag hopen dat pelsdragers de moord stikken in hun bontjas.

 • no-profile-image

  Berend Botje

  Hoe verheven voelen de tegenstanders van de nertsenhouderij -en tevens de intensieve veehouderij- zich boven hen die in die sector werkzaam zijn. Hun moreel staat, denken zijn, veel hoger dan van hen die het niet met hen eens zijn. Hun denkbeelden moeten er voor zorgen dat honderden bedrijven en gezinnen zonder vergoeding (nog nooit gebeurd in de Nederlandse geschiedenis) hun bedrijf op zouden moeten doeken. Naast de vraag of dát ethisch te verantwoorden is, namelijk in de grondwet staat dat ontneming van eigendom, want daar komt het op neer, hiet kan, alleen via de weg van onteigening.
  Het opleggen van de wil van de "ethisch verhevenen" aan anderen is een gevaarlijke tendens, in de geschiedenis zijn daar voldoende voorbeelden van te zien. Nu de tweede kamer niet instemt met het afschaffen van de nertsenhouderij, een democratisch besluit, zou men het liefst diezelfde democratie buiten spel zetten !
  Fascistich gedachtengoed, andere woorden zijn hier niet voor.

 • no-profile-image

  ikke niet weten

  Wat iemand me eens uit moet leggen !!
  Waarom zijn we hier tegen nertsen
  als we ze niet in Nederland houden dan gebeurt het NIET gecontroleerd in andere EU landen met de kooien die we hier opladen en verhuizen
  Het is toch veel beter om alle nertsen die wereld weid gehouden worden allemaal in Nederland te houden dan kunnen we toch betere controle houden op dier welzijn das pas
  goed voor de nertsen

 • no-profile-image

  kwekje@hotmail.com

  Marjon,

  Hou je wel wat bij de feiten!
  Hormoon in spuiten??? Prima als je ergens tegen bent, maar kom wel met feiten en niet leugens!

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  @ Petra, in hoeverre wil je betalen voor de afschaffing? Als onderdeel van de maatschappij of zou je daadwerkelijk een stichting steunen die stoppend pelsdierhouders ondersteund? @ Marjon, prima dat je je afvraagd wat de gevolgen van mogelijk hormoongebruik zijn in de veehouderij, maar je kijkt te veel naar incidenten. In Nederland worden nooit hormonen gebruik in de veehouderij, er is (correct me if i'm wrong) de afgelopen 10 jaar niemand veroordeeld voor het gebruiken van antibiotica. En dat is niet het gevolg van een hormoonmaffia, maar van een eigen ketencontrole die een sterke preventieve werking heeft. Wel zijn er enkele ongelukken met hormonen geweest, oa in de varkenshouderij. Daarbij werd een 'pil'hormoon in een minimale concentratie gevonden. Dit had geen invloed om de gezondheid van mensen, maar toch werd het vlees uit de handel genomen. In Amerika daarin tegen worden hormonen in veel staten nog gebruik bij melk- en vleesvee. Amerikanen zijn niet bijzonder lang, meestal wat gezet, maar dat heeft een andere aantoonbare reden.

 • no-profile-image

  Dierenvriend

  Duurzaam en energiebesparing is het motto van veel actievisten. Maar hier draaien ze helemaal om. Nertsen die netjes gehouden worden is niks mis mee.
  Zielige mensen kunnen veel problemen veroorzaken. Wordt is volwassen, het is zo zonde van de tijd om naar de TV te kijken, naar zulke onvolwassen BN figuren. Schoenmaker blijf bij je leest!

 • no-profile-image

  Janny

  De nertsenfokkerij is achterhaald en onbeschaafd. Deze vorm van nutteloze dierenmishandeling moet stoppen.
  Het bericht dat ik hier las dat in NL
  de nertsen er fijn bij zitten in de fokkerijen en dat er rekening wordt gehouden met dierenwelzijn is totale kul.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Marjon,

  Het gebruik van antibiotika is niks minder in biologisch. Dus daar heb je geen gelijk in.
  Wat Marcel schrijft klopt.

 • no-profile-image

  jack

  Ik kan er met mijn hoofd niet meer bij. Dieren fokken om ze een paar maanden later weer te kunnen doden, puur voor de vacht. Waar is toch het gewone gezonde verstand gebleven? Het heeft niet eens iets te maken met 'overleven' en 'voeding' maar puur alleen maar commercie. En dat wordt dus door een meerderheid nog als normaal gezien ook. Kun je nagaan hoe de menselijke geest afgedwaald is en niet meer in staat is de realiteit onder de 'realiteit' te zien.

Laad alle reacties (74)

Of registreer je om te kunnen reageren.