Home

Achtergrond 165 x bekeken

Nederlandse overnamemarkt terug op niveau 2004

Het aantal Nederlandse fusies en overnames is in het derde kwartaal verder afgenomen.

Daarmee heeft de neerwaartse trend van de eerste twee kwartalen zich doorgezet. Dat bleek uit donderdag gepubliceerde voorlopige cijfers van databank overfusies.nl.

De daling is vooral het gevolg van de malaise op de financiële markten. Bedrijven kunnen steeds moeilijker aan geld komen om de transacties te financieren en stellen daarom overnames uit. Daarnaast zijn de rentetarieven op leningen flink opgelopen.
Het aantal overnames nam in het derde kwartaal af met ruim een kwart ten opzichte van het tweede kwartaal. Ieder kwartaal was de daling gemiddeld 21 procent. In de eerste negen maanden van dit jaar vonden er 356 transacties plaats, 40 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De totale waarde daalde met 62 procent tot 49 miljard euro.

De grootste overname van dit jaar vond afgelopen weekeinde plaats, de overname van ABN Amro en Fortis Nederland door de Nederlandse Staat voor 16,8 miljard euro.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.