Home

Achtergrond

Nederlands plan voor miljardenfonds in Europa

Nederland wil dat de lidstaten van de Europese Unie zelf een reserve aanleggen waarmee financiele instellingen in nood geholpen kunnen worden.

In onderling overleg zou moeten worden vastgelegd wanneer ingegrepen moet worden bij banken of verzekeraars.

In het voorstel van premier Jan Peter Balkenende en minister Wouter Bos (Financiën) gaat het per land om 3 procent van het bruto nationaal product. Voor ons land gaat het om een reserve van ongeveer 18 miljard euro. Ingewijden hebben dat donderdag bevestigd.

Balkenende bespreekt het voorstel donderdag met de Franse president Nicolas Sarkozy, bij wie de premier in Parijs op bezoek gaat. Ze bespreken de gevolgen van de internationale kredietcrisis. Frankrijk is momenteel voorzitter van de Europese Unie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.