Home

Achtergrond

Nederlands milieubeleid blijft achter

Het Nederlands milieubeleid is sinds 2006 niet verslechterd en niet verbeterd. Wel is Nederland door een flink aantal landen voorbijgestreefd.

Dat blijkt uit de milieuprestatie-index (EPI), die de Amerikaanse universiteit Yale dinsdag heeft bekendgemaakt. Nederland stond in 2006 op de 27e plaats op de EPI, met een score van 78,7 procent. Nu zijn we op de wereldranglijst van 149 plaatsen gedaald naar de 55e.

Volgens de onderzoekers presteert Nederland vooral slecht op het gebied van biodiversiteit, habitat en de vitaliteit van het ecosysteem. Op de andere beleidsgebieden komt de Nederlandse score ook ruim onder het Europees gemiddelde uit.

Zwitserland heeft Nieuw-Zeeland van de eerste plaats op de wereldwijde index verstoten. Daarna volgen Noorwegen, Zweden, Finland en Costa Rica. Duitsland en Groot-Brittannië staan respectievelijk op de 13e en 14e plaats en doen het dus een stuk beter dan Nederland. De lijst wordt afgesloten door een reeks Afrikaanse landen.

Bij de beoordeling van het milieubeleid hebben de onderzoekers naar de prestaties op verschillende terreinen gekeken. Zo zijn cijfers gegeven voor beleid ten aanzien van gezondheid en milieu, luchtkwaliteit, biodiversiteit, waterkwaliteit en duurzame energie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.