Home

Achtergrond 251 x bekeken 7 reacties

Nederlanders willen donkerdere nacht

Ruim driekwart van de Nederlanders wil dat de nacht donkerder wordt, als dit maar niet ten koste gaat van de veiligheid.

Dat blijkt uit een onderzoek dat de Stichting Natuur en Milieu en de Provinciale Milieufederaties vandaag openbaar maakten.

Acht op de tien ondervraagden stoort zich aan reclameverlichting. Te veel licht leidt volgens 75 procent tot bedreiging van nachtdieren en volgens 82 procent tot energieverspilling. Nederlanders storen zich aan binnenverlichting van kantoren, laserlichten van discotheken en
de verlichting van kassen.

De organisaties deden het onderzoek voorafgaand aan de Nacht van de Nacht, waarin ze aandacht vragen voor lichtvervuiling. Volgens de milieuorganisaties is Nederland één van de meest verlichte landen ter wereld en wordt ons land elk jaar 3 procent lichter. Zij roepen bedrijven dan ook op om onnodige verlichting tussen elf uur 's avonds en zes uur 's ochtends uit te schakelen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  ongedierte en criminelen houden niet van licht

 • no-profile-image

  andre

  Leen doe de gordijnen maar dicht als je gaat slapen.

 • no-profile-image

  Kees

  Kruip toch niet altijd direct op de kast! ko komop leen laat je niet gekmaken. Ik denk dat het per gebied verschillend is hoeveel licht er te veel verbruikt wordt, ik woon zelf op het platteland, en ik ben blij met de verlichting wat er is, alhoewel er hier zelfs mensen zijn die het nog te licht vinden, en ik woon in een gemeente die uit het buitengebied de lantaarnpalen willen verwijderen, en vervolgens in het centrum er voor elke verwijderde paal er 10 voor terug willen zetten. Zoals Leen schrijft de overbodige verlichte reclame daar mag wat mij betreft ook wel eens iets aan gebeuren.

 • no-profile-image

  Leen

  Beetje domme reactie van Ger, waarschijnlijk heeft hij er zich nog nooit verder in verdiept, maar bij deze een tip om het volgende eens goed te lezen: Aantasting gezondheid
  Over de gevolgen van nachtelijk kunstlicht voor de mens is nog maar relatief weinig bekend. De Gezondheidsraad concludeerde in het jaar 2002: "Hoewel er geen aanwijzingen uit epidemiologisch onderzoek zijn, valt niet uit te sluiten dat buitenverlichting, door verkorting van de avond en de nacht, via stress en in combinatie met andere stressfactoren in de leefomgeving, op den duur leidt tot aantasting van de gezondheid".
  Uit onderzoek uit 2001 bleek zelfs dat vrouwen die in nachtdiensten werken, een 50% hogere kans hebben op het krijgen van borstkanker. De relatie tussen licht en kanker ligt in het hormoon melatonine. Het menselijk lichaam maakt dit hormoon aan wanneer het donker is. Melatonine heeft een remmend effect op kwalijke processen, zoals het ontstaan van kanker, en heeft daarnaast effect op de skeletontwikkeling, voortplanting en het gewicht. Wanneer men zich 's nachts met onvoldoende duisternis omringt, wordt de productie van melatonine verminderd.

  Of lees het advies van de gezondheidsraad in deze is!!!

 • no-profile-image

  leen

  Waarschijnlijk is Andre dom geboren en heeft hij nooit wat bijgeleerd.
  Goede werknemer voor de kassen dus !

 • theorikyreintjes1

  Is dit artkel door de dieven geplaatst?

 • Bison

  Dieven kunnen in het donker ook niks zien.
  Geen licht,..minder jatten.
  Stukkie prikkeldraad op scheen hoogte doet ook wonderen in het donker.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.