Home

Achtergrond 229 x bekeken 3 reacties

Nederland kan profiteren van innovatieve kracht

LTO vreest een groot aantal teelten verdwijnen met nieuwe Europese criteria voor middelen. Floris de Graad, teammanager Natuur en Landbouw van de Stichting Natuur en Milieu, meent dat er voor de Nederlandse landbouw juist grote kansen liggen.

LTO vreest het onrendabel worden van een groot aantal teelten wanneer de nu voorgestelde Europese toelatingscriteria voor gewasbeschermingsmiddelen zullen worden ingevoerd. Natuur en Milieu vindt het jammer dat LTO de Europese voorstellen meteen als bedreiging neerzet, terwijl er voor de Nederlandse landbouw juist grote kansen liggen.

Nieuw aan wat nu in Europa wordt voorgesteld is dat stoffen die bepaalde waarden overschrijden of ongewenste eigenschappen hebben sowieso niet worden toegelaten. Op dit ogenblik kan een aanvrager als een middel niet aan de toelatingscriteria voldoet, nog proberen met bijvoorbeeld veldtoetsen aan te tonen dat het risico toch ’aanvaardbaar’ is.

LTO heeft voor een aantal representatieve teelten in kaart laten brengen wat het verdwijnen van bepaalde stoffen betekent voor de opbrengst. Hoewel die gevolgen op het eerste gezicht dramatisch lijken, toont het LTO- rapport onbedoeld ook het sterke punt van het EU- voorstel: er ontstaat eindelijk een economisch interessante markt voor het ontwikkelen van alternatieven voor de middelen die Europa in de ban doet.

Nu de EU-toelatingscriteria helder zijn wordt het een stuk aantrekkelijker om te investeren in de ontwikkeling of opschaling van alternatieve technieken dan in het verleden, toen volkomen onduidelijk was welke middelen al dan niet zouden verdwijnen. Met betrekking tot een aantal genoemde stoffen, zoals bijvoorbeeld metam-natrium, is in het verleden al aangetoond dat een rendabele teelt ook zonder kan. Wanneer de landbouw daar wat tijd voor krijgt kan het nieuwe systeem een flinke impuls aan duurzamer vormen van gewasbescherming geven.

De EU-verordening lost voor Nederland ook een ander belangrijk probleem op, namelijk dat van de concurrentieverhoudingen. Jarenlang liep de landbouw te hoop tegen nationaal beleid dat strenger was dan elders in Europa. De EU-verordening maakt daar nu in één keer een eind aan. De Nederlandse landbouw laat zich terecht voorstaan op haar hoge ontwikkelingsgraad en innovatieve kracht. Zij zou daarom als geen andere Europese landbouw in staat moeten zijn om in deze situatie van een potentiële bedreiging een kans te maken.

Tenslotte moeten we beseffen dat het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de landbouw zowel in Nederland als daarbuiten nog steeds verre van duurzaam is. Een sanering is dus nog steeds dringend noodzakelijk. In dat licht is het Europese voorstel op dit ogenblik de beste manier om de benodigde doorbraak te bereiken, waarbij juist de Nederlandse landbouw zou kunnen profiteren.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  geert

  En alweer liggen er kansen,rot toch op met die flauwekul.Hierbij laat ik weten dat nederland alweer een boer kwijt is ,ik doe niet meer mee met die onzin!

 • no-profile-image

  nn

  Als het maar europees is en ook internationaal gehandhaafd word is er geen enkel probleem. Voedsel wat niet volgens deze productie metode word geproduceerd mag de grens niet over.
  En we tollereren honger prima.

 • no-profile-image

  gert

  nooit weer zeuren over honger in de wereld,laat de sprinkhanen in afrika de oogst maar opvreten dat is dan duurzaam,in ierland hebben ze vroeger al eens hongersnood gehad doordat de aardappeloogst mislukte door de coloradokever

Of registreer je om te kunnen reageren.