Home

Achtergrond

Nederland garant voor 200 miljard voor leningen banken

Nederland stelt zich garant voor een bedrag van 200 miljard euro voor de leningen die banken onderling met elkaar afsluiten.

Dat heeft premier Jan Peter Balkenende vandaag in Den Haag bekendgemaakt.

De maatregel is een uitwerking van het reddingsplan dat de vijftien landen van de eurozone zondag in Parijs overeenkwamen. De regeringsleiders spraken af om garant te staan voor grensoverschrijdende leningen die banken elkaar onderling verstrekken. De landen moeten hun eigen invulling daaraan geven.

Volgens de premier is de maatregel nodig om de geldstromen weer op gang te brengen. Banken hebben moeite aan liquide middelen te komen vanwege het gebrek aan vertrouwen. Daardoor is volgens de premier het geldverkeer tussen banken nagenoeg opgedroogd en dat is schadelijk voor het financieel stelsel en de economie.

De garantstelling komt bovenop de injectie van 20 miljard in een noodfonds dat het kabinet onlangs instelde. Daar kunnen financieel gezonde instellingen tijdelijk op terugvallen totdat de situatie in de financiële sector weer normaal is.

Balkenende reageerde terughoudend op de ontwikkelingen van de beurskoersen van maandag. Hij benadrukte dat voorzichtigheid geboden is bij het leggen van een koppeling met de beurskoersen. Daarin speelt ook psychologie en de ontwikkeling van de beurs in bijvoorbeeld Azië. Als daar de koersen omhooggaan, gebeurt dat enkele uren later hier ook, zei hij. "We zullen moeten afwachten hoe het zich in de toekomst nader ontwikkelt.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.