Home

Achtergrond 183 x bekeken

Natuurbeschermers en mosselvissers vinden elkaar

Natuurbeschermers en mosselvissrs hebben vandaag in het bijzijn van een tevreden minister Gerda Verburg plechtig beloofd dat ze elkaar niet langer zullen uitmaken voor rotte vis.

Voor de vissers is vooral van belang dat de natuurorganisaties beloven dat ze niet opnieuw door een gang naar de rechter de vangst van mosselzaad in de Waddenzee zullen blokkeren. Voor de consument is nu meer uitzicht ontstaan dat die ook in de toekomst nog Zeeuwse mosselen aantreft op het etensbord.

Burgemeester Sicko Heldoorn van Assen had de kemphanen tot elkaar gebracht. Daardoor kon de minister dinsdag samen met enerzijds de mosselsector en anderzijds de Waddenvereniging, de Vereniging Natuurmonumenten, de Vogelbescherming en de stchting WAD een convenant sluiten. Daarin beloven de partijen dat ze samen zullen werken aan een duurzame Waddenvisserij. Voor maart volgend jaar moet een gezamenlijk plan van uitvoering klaar zijn.

Minister Gerda Verburg is ervan overtuigd dat mosselvisserij en natuurherstel hand in hand kunnen gaan en toonde zich "zielsgelukkig'' dat dit nu dichterbij komt. De mosselsector moet de tijd en de ruimte krijgen om te werken aan vernieuwing. In de toekomst moet mosselzaad gewonnen kunnen worden zonder de zeebodem in beweging te brengen en daarmee de natuur te schaden.

Tot dusver moet steeds een zogeheten najaarsvergunning en een voorjaarsvergunning worden verstrekt om de vangst van mosselzaad in de Waddenzee mogelijk te maken. Die vergunning kan worden aangevochten bij de Raad van State. De toon voor de bijeenkomst van dinsdag werd vorige week gezet toen de natuurbeschermers bekend maakten dat ze kunnen leven met een "beperkte'' mosselvisserij in de Waddenzee dit najaar. Verburg zei dinsdag dat in overleg met de betrokkenen nog gewerkt wordt aan de najaarsvergunning. Voor de vissers is overigens de voorjaarsvergunning veel belangrijker. De betrokkenen spreken ook met elkaar over de mogelijkheid van een vergunning die voor verscheidene jaren gaat gelden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.