Home

Achtergrond 3 reacties

Natuur oer-Hollandse Groene Hart holt achteruit

Mensen kennen het Groene Hart wel, maar vooral van horen zeggen.

Om de aandacht te vestigen op het ongeveer 160.000 hectare grote gebied met 18.000 hectare natuur, opent Pieter van Vollenhoven vrijdag het nieuwe bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in Nieuwkoop, midden in het Groene Hart.

De Nieuwkoopse Plassen zijn een van de oudste natuurgebieden van Natuurmonumenten. In het bezoekerscentrum is onder meer een interactieve expositie over natuur in laagveenmoerasgebieden als in het Groene Hart te zien. Het centrum moet een soort aanjager worden die het natuurgebied bekender maakt bij de 600.000 mensen die wonen in het Groene Hart en de ongeveer zes miljoen mensen in de Randstad.

Natuurmonumenten hoopt het draagvlak voor het Groene Hart te vergroten, onder meer door het uitgestrekte gebied beter toegankelijk te maken. Nieuwkoop is nu bijvoorbeeld goed bereikbaar via het water maar voor wandelaars komen daar de komende tijd flink wat voorzieningen bij. ”Er zit nogal wat in het vat. Daarbij komt dat als je een gebied natter maakt, de effecten – de komst van bijzondere planten- en diersoorten – heel snel zichtbaar zijn.”

Donderdag start tevens een publiekscampagne ’Laat je groene hart zien’. Wie in de omgeving van het Groene Hart woont, stuit de komende tijd bij stations en in bladen op de boodschap vooral het groene hart te tonen. De symbolische groene hartjes, geen buttons maar zogenaamde glimmis, zijn voor 5 euro te koop; 3 euro daarvan gaat naar natuurontwikkeling in het Groene Hart.

Natuurmonumenten hoopt het hartje de komende donkere maanden veel te zien als reflecterende sleutelhanger of decoratie op jas of tas. ”Wie het hebbedingetje draagt maakt een statement: het Groene Hart is uniek in Nederland en daar moeten we met z’n allen zuinig op zijn.”

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  honger.

  heeft Gert niets beters te doen dan vooraan staan bij het azijnzeiken?

 • no-profile-image

  gert

  al die mensen in de natuur ,is dat wel goed voor de natuur ?ze zullen maar op een zeldzaam plantje of kevertje trappen,de titel boven is ook verkeerd ,ik kan in het stuk niet lezen dat de natuur achteruit ,,holt" met al die groene hartjes

 • no-profile-image

  gert

  natuurmonumenten krijgt al enorm veel subsidie,ook van de staat en de postcodeloterij

Of registreer je om te kunnen reageren.