Home

Achtergrond 421 x bekeken 3 reacties

NOP brengt ontwikkeling broedeierprijs in kaart

Het secretariaat van de Nederlandse Organisatie voor Pluimveehouders (NOP) maakt een analyse van de prijsontwikkeling van broedeieren.

Aanleiding zijn prijsverlagingen door broederijen. De NOP-kring opfokkers en vermeerderaars besprak deze ontwikkeling tijdens een bestuursvergadering en vindt haar zorgwekkend. Ten tijde van de vergadering van het kringbestuur was er sprake van één broederij die de prijs had verlaagd. Inmiddels gaat het om meer broederijen en de NOP-kring vreest meer verlagingen.

"De broederijen grijpen de lagere voerprijzen aan om de broedeiprijs te verlagen. Ze zeggen dat vleeskuikenhouders anders niet meegaan, maar dat is onzin. Ook zij betalen minder voor voer. Het gaat om verlagingen van 0,25 tot 0,5 cent per ei, onze marge is zo klein dat we die halve cent niet kunnen missen", verwoordt Gerrit van de Berg, portefeuillehouder markt bij de NOP, de zorgen.

Een woordvoerder van een broederij die geen prijsverlaging doorvoerde, laat anoniem weten dat prijsverlagingen marktgestuurd zijn. "De markt dicteert de prijs, en daar is een duidelijke verandering gaande. Kijk naar de vrije marktprijzen, die dalen ook." Andere broederijen waren niet beschikbaar voor een reactie.

Het NOP-secretariaat brengt de ontwikkeling van de prijs in vergelijking met de ontwikkeling van voerprijzen, jonge hennenprijzen en uitbetalingsprijzen in kaart. Afhankelijk van de uitkomst wordt besloten of en hoe verdere actie wordt ondernomen.

De analyse is niet de eerste actie die ondernomen wordt om het inkomen van vermeerderaars te verbeteren. Eerder werd al bekend dat de NOP samen met vakbond NVP werkt aan een project om de afzetmogelijkheden voor broedeieren te verbeteren. De subsidieaanvraag voor dit project ligt momenteel bij het ministerie.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  R.G.

  Maar, reageerde diezelfde broedeiafnemers niet dat de vrije markt voor broedeieren niets voorstelde en totaal onrealistisch was toen deze bleef stijgen tot op een gegeven moment 34 cent?? Maar nu wel fijntjes naar verwijzen! Verder ben ik ervan overtuigd dat de afnemers wel degelijk kijken naar de voerprijs en daar die nu wat zakkende is men ‘legale’ mogelijkheden en in hun redenering dus gegronde redenen met foute beargumentatie zien om de broedeiprijs te verlagen. Tegelijkertijd, de producenten geven hun afnemers daar ook wel de mogelijkheid toe. Vele marktpartijen behouden in goede en slechte tijden vaak hun marges behalve de producenten. Denk daar maar eens over na hoe aan te pakken. Geef de afnemer in ieder geval geen carte Blanche om de uitbetalingspijs te bepalen.

 • no-profile-image

  kamminga

  Gaat de jonge hennen prijs ook omlaag omdat het voer goedkoper wordt????????????????

 • no-profile-image

  Pluimveehouder

  Feit is, dat de eerstedag kuikens moeten dalen omdat er teveel zijn. Wanneer de vermeerderaars een hogere eiprijs willen, zullen ze gezamenlijk minder eieren moeten produceren.
  Bij de vleeskuikens zal hetzelfde moeten, anders gaan ook daar de opbrengstprijzen omlaag. Het is een kwestie van vraag en aanbod.

Of registreer je om te kunnen reageren.