Home

Achtergrond 324 x bekeken

NMa stopt advies van bloembollensector over productiebeperking

Zowel de branchevereniging Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) als de Coöperatieve Nederlandse Bloembollencentrale (CNB) verklaren dat ze hun leden geen adviezen meer gaan geven over productiebeperking van bepaalde soorten bloembollen en erop gaan wijzen dat gezamenlijke productiebeperking in strijd kan zijn met de Mededingingswet. Hiertoe kwamen deze organisaties nadat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) een onderzoek stopzette naar hun adviezen over productiebeperking en naar mogelijk concurrentiebeperkend gedrag van verschillende leliebollentelers.

De NMa startte het onderzoek op basis van signalen in de media dat in de bloembollensector over de teelt van specifieke bloembollen productiebeperkende afspraken werden gemaakt. Reden hiervoor zou zijn dat de vraag naar bepaalde bloembollen was ingezakt, waardoor de prijs daalde.

Gedurende het onderzoek bleek dat deze problematiek breder binnen de bloembollensector speelde. De KAVB en de CNB, toonaangevende organisaties in deze sector, adviseerden bloembollentelers om de productie van bepaalde bloembollen te beperken. Daarnaast zijn de afspraken tussen telers om de productie van een specifieke leliebol te beperken onderzocht.

Naar het oordeel van de NMa kunnen deze gedragingen op gespannen voet staan met de Mededingingswet. Uitgangspunt is dat ondernemers op individuele basis hun commerciële strategie bepalen over productiehoeveelheid en prijs. Het onderzoek van de NMa leidde tot het gesprek met de sector. Zowel KAVB als CNB zeggen schriftelijk toe niet te zullen adviseren over productiebeperkingen. Ten aanzien van de afspraken tussen de telers over een specifieke leliebol is het onderzoek beëindigd vanwege de geringe betrokken omzet en de beperkte duur van de gedragingen.

De bloembollensector is een belangrijke sector voor de Nederlandse economie. De omzet in de gehele sector bedraagt circa €500 miljoen. De zogeheten Food & Agri-industrie vormt een van de speerpunten van de NMa. De toezichthouder blijft de bloembollensector dan ook zeer nauwlettend volgen op mogelijk concurrentiebeperkend gedrag.

Ondernemers met vragen kunnen contact opnemen met de NMa via Informatielijn NMa/Energiekamer op telefoonnummer 0800-0231885 of door te mailen naar info@nmanet.nl. Consumenten worden verwezen naar ConsuWijzer, telefoonnummer 088-0707070 of de website op www.consuwijzer.nl.

Lees ook Zoekresultaten op Agrocount.nl met trefwoord ‘NMa’

Meer informatie De Nederlandse Mededingingsautoriteit, 28 oktober 2008: NMa: toonaangevende organisaties bloembollensector stoppen advisering over productiebeperking

Meer informatie Website ConsuWijzer

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.