Home

Achtergrond 183 x bekeken

NAK vergroot capaciteit voor snellere nacontrole

Keuringsdienst NAK wil de capaciteit voor de PCR-toets in 2009 uitbreiden van 1.000 naar 3.000 monsters.

Met de PCR-toets verloopt de nacontrole van pootaardappelen sneller.

Binnen drie jaar hoopt de NAK 10.000 monsters met deze moleculaire toetsing op virusziekten en andere pathogenen zoals erwinia te kunnen controleren. Dit seizoen is de PCR-techniek voor het eerst grootschalig ingezet voor vroege exportpartijen. De vraag naar de toets is veel groter dan de huidige capaciteit van dagelijks 40 monsters van 100 knollen.

Technisch directeur van NAK Addy Risseeuw vindt dat het eerste jaar grootschalig werken met PCR vrij goed is verlopen. "Als je de stap maakt van proefschaal naar praktijk gebeuren echter altijd onverwachte dingen", vertelt Risseeuw. "Je hoopt op een gespreide vraag, zodat de organisatie soepel verloopt. Dat viel eind augustus meteen al in duigen, toen door het slechte weer veel minder monsters binnen kwamen dan verwacht."

Toen het in september goed rooiweer werd, stroomden de monsters binnen. Dat verlengde de gewenste doorlooptijd van vijf dagen met gemiddeld een paar extra dagen. "Door langere dagen te maken en op zaterdag te werken gaan we ons streefaantal toch benaderen", zegt Risseeuw. "Natuurlijk wil de klant zo snel mogelijk een uitslag, maar ook hij weet dat dit het ons eerste jaar is."

De beoogde groei is afhankelijk van de vraag, benadrukt de technisch directeur. Aan het eind van het jaar wordt het seizoen geëvalueerd. "Dan bespreken we hoe we de opgedane ervaring kunnen omzetten in een nog vloeiender verlopende organisatie." Risseeuw: "Maar hoe slim je het ook aanpakt, onverwachte omstandigheden zullen er altijd zijn. Er zullen altijd drukke en minder drukke periodes komen. Ook moeten we mensen en materialen scherp inzetten om de kosten zo goed mogelijk te beheersen."

Of registreer je om te kunnen reageren.